Njemačka: Protesti klimatskih aktivista zbog bacanja upotrebljive hrane

Aktivisti grupe "Ustanak posljednje generacije" lijepkom su se zalijepili za puteve u Štutgartu, Frajburgu i u blizini luke u Hamburgu sa zahtjevom da se prekine bacanje ogromnih količina upotrebljive hrane što, kako tvrde, doprinosi gladi i klimatskim promjenama

2986 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački zvaničnici osudili su danas proteste klimatskih aktivista koji su zbog bacanja velikih količina upotrebljive hrane blokirali puteve.

Aktivisti grupe "Ustanak posljednje generacije" lijepkom su se zalijepili za puteve u Štutgartu, Frajburgu i u blizini luke u Hamburgu sa zahtjevom da se prekine bacanje ogromnih količina upotrebljive hrane što, kako tvrde, doprinosi gladi i klimatskim promjenama.

Najviši zvaničnik državne bezbjednosti Bavarske rekao je da takve blokade nijesu obuhvaćene odredbom slobode okupljanja.

Konzervativna Hrišćansko-socijalna unija saopštila je da je masovno ometanje kretanja ljudi ili blokiranje kretanja robe predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

Njemačka partija Zelenih podržala je mirne proteste, ali je saopštila da bi blokade mogle potkopati podršku javnosti mjerama za borbu protiv klimatskih promjena i kritikovala aktiviste zbog prijetnji da će pojačati proteste ukoliko vlada ne pristane na njihove zahtjeve.

Njemačka ne napreduje ka ispunjenju svojih ciljeva za smanjenje emisije gasova koji zagrijevaju planetu. Blokade podsjećaju na prošlogodišnje proteste klimatske grupe "Insulate Britain" koja je blokirala puteve u Velikoj Britaniji.

Bonus video: