Velika Britanija ukida sve preostale kovid restrikcije: Sa vladinih ograničenja se prelazi na ličnu odgovornost

"Ne trebaju nam zakoni da bismo bili pažljivi prema drugima...Naučimo da živimo sa ovim virusom i nastavimo da štitimo sebe i druge bez ograničavanja naših sloboda", rekao je Džonson

4253 pregleda 2 komentar(a)
Džonson, Foto: Shutterstock
Džonson, Foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji će biti ukinute sve preostale mjere uvedene zbog kovida-19, rekao je danas premijer Boris Džonson i istakao da se sa vladinih ograničenja prelazi na ličnu odgovornost.

Zaraženi građani od četvrtka neće više imati zakonsku obavezu samoizolacije, a prestaće i praćenje kontakta zaraženih, rekao je Džonson u parlamentu.

Ljudima će se i dalje savjetovati da ostanu kod kuće ako su bolesni, ali više neće dobijati dodatnu finansijsku podršku uvedenu tokom pandemije za izostajanje s posla.

Od 1. aprila, PCR testovi biće besplatni samo za starije i osobe sa slabijim imunitetom.

Ipak, vlada je naglasila da pandemija nije gotova i da bi virus i dalje mogao neprijatno da iznenadi.

Džonson je rekao da su naučnici "sigurni da će biti novih sojeva i vrlo je moguće da će biti gori od omikrona".

Vlada će ponuditi četvrtu dozu vakcine starijima od 75 godina i osjetljivim grupama.

"Ne trebaju nam zakoni da bismo bili pažljivi prema drugima...Naučimo da živimo sa ovim virusom i nastavimo da štitimo sebe i druge bez ograničavanja naših sloboda", rekao je Džonson.

Pojedini naučnici su rekli da je ukidanje svih ograničenja rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta infekcija i oslabiti odbranu zemlje od zaraznijih budućih sojeva.

Bonus video: