Rumunija bi mogla da primi 500.000 izbjeglica iz Ukrajine ako se kriza sa Rusijom pogorša

Prema riječima ministra odbrane, vlasti planiraju da otvore prihvatne centre, posebno u velikim gradovima duž zajedničke granice duge oko 650 kilometara

11097 pregleda 3 komentar(a)
Danču, Foto: Reuters
Danču, Foto: Reuters

Rumunija bi mogla da primi 500.000 izbjeglica iz susjedne Ukrajine ako kriza sa Rusijom bude pogoršana, izjavio je danas tamošnji ministar odbrane Vasile Danču.

"U toku su procjene. Mogli bismo da primimo više od 500.000 izbjeglica, to je cifra za koju smo spremni", rekao je Danču novinarima.

Prema njegovim riječima, vlasti planiraju da otvore prihvatne centre, posebno u velikim gradovima duž zajedničke granice duge oko 650 kilometara.

"Za sada je to čisto hipotetička situacija", precizirao je ministar, pri čemu bi eventualne izbjeglice mogle da izaberu odlazak u Poljsku.

Rumunske vlasti, uključujući predsjednika Klausa Johanisa, oštro su danas osudile rusko priznavanje proruskih separatističkih regiona na istoku Ukrajine, pozivajući na "strog odgovor međunarodne zajednice".

Johanis je danas na Tviteru naveo da je razgovarao sa poljskim kolegom Andžejem Dudom i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o sankcijama Rusiji.

Bonus video: