Stotine građana na protestima zbog Kovid mjera u Bugarskoj

U centru Sofije policija je bila prisutna kako bi održala mir. Demonstranti su odbacili plan vlade za postepeno ukidanje Kovid restriktivnih mjera, tražeći da se obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i zdravstvenih propusnica bude odmah ukinuto

4910 pregleda 1 komentar(a)
Protesti u Sofiji, Foto: REUTERS
Protesti u Sofiji, Foto: REUTERS

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u glavnom gradu Bugarske 23. februara zbog obaveznih Kovid mjera u Sofiji.

Demonstranti su mahali nacionalnim zastavama i nosili transparente nacionalističke partije Preporod, koja je organizovala proteste. Uzvikivali su "Ostavka" i "Sloboda" pozivajući vladu da odstupi zbog "neuspjeha u nošenju sa zdravstvenom krizom".

U centru Sofije policija je bila prisutna kako bi održala mir. Demonstranti su odbacili plan vlade za postepeno ukidanje Kovid restriktivnih mjera, tražeći da se obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i zdravstvenih propusnica bude odmah ukinuto.

Zdravstvene propusnice potvrđuju vakcinaciju, negativni test ili nedavni oporavak od bolesti i obavezni su za ulazak u zatvorene prostore.

Popuštanje restrikcija bi trebalo da bude urađeno u tri koraka i da počne iduće sedmice, rekao je Angel Kučev, glavni inspektor za zdravstvo u Bugarskoj. Ovaj plan ima za cilj da ukine sve restrikcije do 20. marta.

Bugarska koja ima 6,5 miliona stanovnika je tokom mjeseca februara zabilježila pad u slučajevima zaraženim koronavirusom. U srijedu, 23. februara, prijavila je 4.667 novih dnevnih slučajeva infekcije dok je vrhunac trenutnog talasa bio krajem januara sa više od 12.000 slučajeva dnevno.

Bonus video: