Kuleba: Početak rata velikih razmjera u Ukrajini bio bi kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo

"Ako Rusija sada ne dobije oštar, brz i odlučan odgovor, to će značiti potpuni krah međunarodnog sigurnosnog sistema i međunarodnih institucija zaduženih za održavanje globalne sigurnosti"

18860 pregleda 14 komentar(a)
Kuleba tokom današnjeg govora u Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters
Kuleba tokom današnjeg govora u Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao je da bi rat u Ukrajini u punom obimu cijeli svijet odveo u neizvjesnost, prenosi klix.ba.

"Početak rata velikih razmjera u Ukrajini bio bi kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo. Ako Rusija sada ne dobije oštar, brz i odlučan odgovor, to će značiti potpuni krah međunarodnog sigurnosnog sistema i međunarodnih institucija zaduženih za održavanje globalne sigurnosti", rekao je Kuleba.

On je naglasio da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini.

"Ako stalna članica Vijeća sigurnosti UN uspije da prekrši bukvalno sva pravila, ostale članice će se inspisirati i slijediti njen primjer. Sada on (Putin) pokušava da dokaže da su Ujedinjene nacije slabe, neodlučne i nesposobne da brane svoju srž i principe", rekao je, napominjući da Putin sprema tužnu sudbinu za UN.

"Kako Putin vidi ulogu UN? Kao ulogu Lige naroda. Ne smijemo dozvoliti Rusiji ono što ona želi", rekao je on.

Kaže da Liga naroda, međunarodna organizacija koja je postojala u prvoj polovini 20. vijeka, zbog svojih nedostataka nije mogla da spriječi izbijanje Drugog svjetskog rata i na kraju je ugašena.

"Ako Ujedinjene nacije sada naprave zaokret da postanu snažan i proaktivan igrač koji se ne boji odlučne akcije i upotrebe svih svojih snaga i snaga, uvjeren sam da će Rusija stati", rekao je.

Prema njegovim riječima, niko neće moći da prebrodi krizu ako Putin krene u ofanzivu.

"Niko neće moći da preživi ovu krizu ako Putin odluči da može da nastavi sa agresijom na Ukrajinu. Vaše vlade i vaš narod suočiće se sa bolnim posljedicama zajedno sa našom vladom i narodom. Zato moramo iskoristiti ovu posljednju šansu da djelujemo i zaustavimo Putina tu gdje jeste. Jasno je da on sam neće stati", rekao je Kuleba.

Bonus video: