MVP Ukrajine: Svrha ruske ofanzivne vojne operacije uništavanje ukrajinske države i uspostavljanje okupacione kontrole

"Naši branioci su spremni da daju odlučan odboj državi agresoru i učiniće sve što je moguće da zaštite ukrajinsku zemlju"

9505 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je početak novog talasa agresije na Ukrajinu, a svrha ruske ofanzivne vojne operacije je uništavanje ukrajinske države, nasilno zauzimanje ukrajinske teritorije i uspostavljanje okupacione kontrole.

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine koje prenosi Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

Navode da ruske trupe napadaju mirne ukrajinske gradove iz raznih pravaca, uključujući privremeno okupirani Donbas i Krim, kao i sjeveroistočni region.

"To je čin rata, zadiranje u suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Povelje UN i osnovnih normi i principa međunarodnog prava. Ukrajina je intenzivirala svoje pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom", piše u saopštenju.

Poručuju da je borbeni duh ukrajinske vojske visok.

"Naši branioci su spremni da daju odlučan odboj državi agresoru i učiniće sve što je moguće da zaštite ukrajinsku zemlju", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je pozvala međunarodnu zajednicu da odmah reaguje poručivši da samo ujedinjeni i odlučni koraci mogu zaustaviti agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu.

"Naši partneri moraju odmah da aktiviraju paket novih sankcija. Takođe pozivamo prijateljske prijestonice da nastave da jačaju odbrambene sposobnosti naše države obezbjeđivanjem oružja i vojne opreme. Od našeg zajedničkog odgovora sada zavisi ne samo bezbjednost građana Ukrajine, već i bezbjednost građana Evrope i budućeg svijetskog poretka", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: