"Najveće sankcije do sada" - kako Boris Džonson planira da kazni Putina

Zakonski predlozi koji će omogućiti provođenje pomenutih sankcija Džonson će u parlament poslati sljedećeg utorka te će u narednim danima objaviti još detalja o sankcijama

9565 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson u četvrtak je u popodnevnim satima predstavio novi paket sankcija koje će ta zemlja nametnuti Rusiji, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list. Džonson je rekao da se radi o "do sada najvećim sankcijama" Rusiji.

Zamrznuće se imovina druge najveće ruske banke VBT-a, banke čija je imovina teška 154 milijarde britanskih funti, a ruske će se banke isključiti iz britanskog finansijskog sastava. Ruske državne i privatne firme u Velikoj Britaniji neće moći da prikupljaju novac potreban za finansiranje svog rada. Ograničiće se sume novca koje Rusi smiju da imaju u britanskim bankama. Iste će sankcije važiti i za Bjelorusiju.

Britanci će sankcijama opteretiti više od 100 pojedinaca, entiteta i filijala. Među njima je i "Rostec", najveća ruska kompanija koja djeluje u odbrambenom sektoru te koja zapošljava više od dva miliona ljudi te koja svake godine izveze oružje u vrijednosti od 10 milijardi funti. Sankcije će biti nametnute i za još četiri ruske odbrambene kompanije.

Među pojedincima kojima će se nametnuti sankcije nalaze se bivši zet ruskog predsjednika Vladimira Putina i najmlađi ruski milijarder Kiril Šamalov, predsjednik Upravnog vijeća VTB Denis Bortnikov, te direktor Objedinjene vazduhoplovne korporacije Jurij Šljusar. Britanski premijer rekao je da će se avio-prevozniku Aeroflotu zabraniti rad u Velikoj Britaniji.

Britanija će kontrolisati izvoz u Rusiju na sličan način na koji to rade Sjedinjene Američke Države. To znači da se u Rusiju neće moći izvoziti poluprovodnici i drugi visokotehnološki proizvodi. U Rusiju neće moći da se izvozi roba koja bi se mogla koristiti i u civilne i vojne svrhe.

Zakonski predlozi koji će omogućiti provođenje pomenutih sankcija Džonson će u parlament poslati sljedećeg utorka te će u narednim danima objaviti još detalja o sankcijama. Britanski je premijer rekao da će pomenuti paket sankcija "sputati" rusku ekonomiju.

Džonson je rekao da sa drugim liderima zapadnih zemalja raspravlja o mogućem isključivanju Rusije iz međunarodnog sastava za plaćanja SWIFT. Dodao je da je o tome razgovarao sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i sa drugim čelnicima zemalja grupe G7.

Bonus video: