CNN: Zapadni obavještajci prate da li ima ruskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Zvaničnici, takođe, prate kako Rusija, koja podržava separatističku republiku Pridnjestrovlje, koristi svoje vojne kapacitete u Moldaviji u sklopu napada u Ukrajini

4400 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zapadni i američki obavještajci pomno prate da li ima ikakvih znakova potencijalne ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, prema izvoru bliskom obavještajnoj službi, mada za sada nisu primijetili ništa neobično, javlja CNN, a prenosi N1.

Zvaničnici, takođe, prate kako Rusija, koja podržava separatističku republiku Pridnjestrovlje, koristi svoje vojne kapacitete u Moldaviji u sklopu napada u Ukrajini.

Ova pažnja nagovještava bojazni Zapada da ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina mogu da budu veće od Ukrajine.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, upitan juče da li ima obavještajnih podataka da Putin namjerava da ide dalje od Ukrajine, kazao je. "Ne treba vam obavještajna služba da bi vam rekla da je to upravo ono što Putin želi".

"Jasno je stavio do znanja da želi ponovo da uspostavi Sovjetsko carstvo. Mimo toga, želi da ponovo uspostavi sferu uticaja oko susjednih zemalja koje su nekada bile dio Sovjetskog bloka. I još dalje, želi da se uvjeri da će sve te zemlje nekako biti neutralne", kazao je Blinken.

Izvor u Ukrajini je rekao da su zapadne obavještajne službe došle do podataka da je plan Rusije da zbaci vladu u Kijevu i uspostavi prorusku vladu, ali još ne znaju da li Putin namjerava da poslije toga okupira ukrajinsku teritoriju.

Bonus video: