Odluka Zapada: Pojedine ruske banke će biti isključene iz SWIFT mreže

Gradonačelnik Kijeva kazao da će policijski čas trajati svakog dana od 17 sati do osam ujutru. Visoki predstavnik EU Žozep Borelj zakazao sastanak šefova diplomatija zemalja članica Unije za nedjelju

422034 pregleda 272 reakcija 272 komentar(a)
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2022. 23:32h
Liveblog
23:31h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bi u nedjelju trebalo da glasa za sazivanje rijetke hitne specijalne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 193 člana o akciji Rusije u Ukrajini, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

Glasanje 15-članog vijeća je proceduralno, tako da ni stalne članice Savjeta - Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Sjedinjene Države ne mogu da stave veto.

Za usvajanje odluke je potrebno devet glasova za i vjerovatno će biti usvojen, kažu diplomate.

Do sada je samo 10 takvih hitnih posebnih sjednica sazvano od 1950. godine.

Predlog o sazivanju hitne sjednice uslijedio je nakon što je Rusija u petak stavila veto na nacrt rezolucije SB UN kojom bi se osudila akcija u Ukrajini, a Kina, Indija i UAE su bile uzdržane, dok je preostalih 11 članica glasalo "za".

23:25h

Zapad će uvesti nove mjere protiv Rusije, sa ciljem da je izoluje iz međunarodnog finansijskog sistema i od evropskih ekonomija.

Nove sankcije su dogovorene između zemalja EU, SAD, Kanade i Velike Britanije.

Prvi potez je da se određene ruske banke isključe iz mreže SWIFT, čime će se praktično onemogućiti izvoz i uvoz u Rusiju.

Drugi potez je da se zamrzne imovina Ruske centralne banke, time i sve njene transakcije.

Kao treći potez, EU će zabraniti ruskim oligarsima da koriste svoje finansije na evropskim tržištima. 

"Obavezujemo se da ćemo preduzeti mjere za ograničavanje prodaje državljanstva – takozvanih zlatnih pasoša – koji omogućavaju bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Predsjednica EK Ursula Fon der Lajen je poručila da će ta tri koraka otežati Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašineriju.

23:02h

Papa Franjo je danas razgovarao telefonom s ukrajinskim predsjednikom i izrazio najdublje saučešće, objavilla je ukrajinska ambasada u Vatikanu na Tviteru.

Zelenski je rekao da je zahvalio papi na njegovim molitvama dodajući da "ukrajinski narod osjeća duhovnu podršku njegove svetosti".

“Zahvalio sam papi Franju na molitvi za mir u Ukrajini i za prekid vatre. Ukrajinski narod osjeća duhovnu podršku njegove svetosti”, napisao je Zelenski na Tviteru.

Izmjena: 23:25h
23:01h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel napisao je na Tviteru da će Brisel olakšati slanje vojne pomoći Ukrajini.

Mišel nije naveo nikakve detalje, ali se pozvao na raniji tvit u kojem je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj za nedjelju najavio sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije.

21:44h

Američki predsednik Džo Bajden kazao je da je jedan od njegovih glavnih strateških ciljeva, dok Rusija napada Ukrajinu, da održi jedinstvo NATO-a i Evropske unije.

21:18h

Ukrajinske željeznice isključile su struju na glavnoj željezničkoj stanici u Kijevu zbog raketiranja u blizini stanice. CNN javlja kako ima još djelova Kijeva u mraku iz bezbjednosnih razloga.

Gradonačelnik Kijeva kazao je ranije da će policijski čas trajati svakog dana od 17 sati do osam ujutru, kao i od subote veče do ponedjeljka ujutro.

21:17h

Crnogorski sportisti su u ratnom vihoru krenuli u bijeg iz Ukrajine. Fudbaler Ilija Martinović je uspio prije nekoliko dana, odbojkaš Rajko Strugar danas, a košarkaši Miloš Popović i Miloš Latković preživljavaju golgotu već treći dan.

21:03h

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj sazvao je sastanak šefova diplomatija zemalja članica Unije za nedjelju u 18 sati.

Kazao je kako je planirano usvajanje novih mjera podrške Ukrajini, usljed ruske agresije, prenosi Rojters.

Borelj je kazao da će predložiti paket mjera hitne podrške ukrajinskoj vojsci i njihovoj "herojskoj borbi".

Izmjena: 23:04h
20:43h

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika stiže informacija da je grad Sumi u potpunosti vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga, prenosi Indeks.

20:28h

Sirene za uzbunu, zbog opasnosti od vazdušnog napada, ponovo su se večeras oglasile u Kijevu. Građani su pozvani da hitno odu u najbliže sklonište.

20:16h

RIA Novosti javljaju, pozivajući se na izjave očevidaca, da je odjeknula eksplozija u Rovenki, u samoprolašenoj Luganskoj narodnoj republici, gdje se nalazi skladište nafte.

Agencija je na Tviteru objavila snimak.

19:40h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika kazao je da ruske snage ne napreduju u napadu na Kijev. Rekao je da je oko 3.500 ruskih vojnika dosad stradalo ili je ranjeno, prenosi Rojters.

Portparol Ujedinjenih nacija kazao je da je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš razgovarao sa Zelenskim i kazao da planiraju povećati "humanitarnu pomoć narodu Ukrajine".

19:39h

Holandsko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da će snabdjeti Ukrajinu protivtenkovskim naoružanjem, prenosi Rojters.

19:20h

U Evropskoj uniji trenutno vode razgovori o trećem paketu sankcija protiv Rusije, kazao je jedan evropski diplomata za Rojters.

19:00h

Njemačka vlada saopštila je da će Ukrajini isporučiti hiljadu komada protivtenkovskog naoružanja, te 500 "Stinger" projektila zemlja-vazduh iz zaliha njemačke vojske, prenosi Rojters.

18:58h

Vrhovna rada, parlament Ukrajine, saopštila je na na zvaničnom Telegram nalogu da crkvena zvona mogu da posluže kao upozorenje na opasnost.

"Važno! U cijeloj Ukrajini crkvena zvona mogu da se koriste kao alarm. Pošto ste čuli zvuk zvona, neophodno je hitno otići u sklonište", navodi se u poruci, prenosi RTS.

18:48h

Ogromna kolona tenkova se kreće prema granici u blizini Harkova, javlja CNN. Taj medij ranije je objavio kako se najveća borba danas vodi upravo oko Harkova.

CNN javlja i da je u toku veliki napad na strateški pomorski grad Mikolajiv na jugu Ukrajine. Rusi ga napadaju iz vazduha i s tla, prenosi Indeks.

Američka televizijska stanica navodi kako je do napada došlo nakon što su ukrajinski vojnici ispalili hice upozorenja i otkrili nekoliko sabotera.

Grad koji se nalazi kod Crnog mora podigao je svoj most danas za šta mještani kažu da se događa vrlo rijetko. Most je navodno podignut kako bi se prekinula veza između sjevernog i južnog dijela grada nakon što su se pojavile nepotvrđene informacije oko iskrcavanja ruskih padobranaca u sjevernim djelovima grada.

18:47h

Ukrajinske oružane snage digle su u vazduh sve željezničke pruge koje spajaju Rusiju i Ukrajinu, objavila je ukrajinska željeznica, prenosi Indeks.

18:44h

Poruke podrške Ukrajini stigle su danas sa više premijerligaških stadiona u Engleskoj.

Igrači Evertona izašli su na teren ogrnuti zastavom Ukrajine, dok su fudbaleri Mančester sitija na istoj utakmici nosili majice sa ukrajinskom zastavom i antiratnom porukom.

18:34h

Ukrajinci će se boriti dok ne oslobode svoju zemlju, poručio je predsjednik Zelenski.

Kazao je da su predsjednici Azerbejdžana i Turske ponudili da organizuju razgovore sa Rusijom, prenosi Rojters.

Zelenski je izrazio zahvalnost svima koji su saglasni da Rusiju treba isključiti iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, navodi agencija.

Bonus video: