Crveni krst: Ukoliko se ukaže potreba pružićemo pomoć izbjeglicama iz Ukrajine koje pronađu sklonište u Crnoj Gori

"Sve strane u oružanom sukobu, bilo da su to države ili organizovane nedržavne oružane grupe, dužne su da poštuju Ženevske konvencije i Dopunske protokole, kao i Haške konvencije i običajna pravila Međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopštenju Crvenog krsta

3731 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini i kazao da će ukoliko se ukaže potreba pružiti interventnu pomoć izbjeglicama koje pronađu sklonište u Crnoj Gori.

"U skladu sa preporukama u odnosu na procijenjene potrebe, u narednim danima će opredijeliti na koji način može pružiti podršku u sklopu globalnog apela Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca", saopštili su.

Dodaju i da će kao dio najveće humanitarne mreže u svijetu- Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pratiti situaciju i u skladu sa globalnim preporukama, djelovati u cilju saniranja humanitarnih posljedica sukoba u Ukrajini.

Izrazili su i iskrenu nadu i želju da će do razrješenja konflikta doći što je prije moguće, kako civili ne bi snosili dodatne posljedice.

Pozvali su na poštovanje i primjenu obaveza koje su definisane Međunarodnim humanitarnim pravom u cilju zaštite civila, vojnika, medicinskih radnika, ranjenih, zarobljenih.

"Sve strane u oružanom sukobu, bilo da su to države ili organizovane nedržavne oružane grupe, dužne su da poštuju Ženevske konvencije i Dopunske protokole, kao i Haške konvencije i običajna pravila Međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Bonus video: