Češka stopama Poljske i Švedske, neće da igra eventualni baraž sa Rusijom

Nakon Poljske i Švedske, odluku da ne igra protiv Rusije utakmice baraža za Mundijalu u Kataru 2022, donio je danas i Fudbalski savez Češke

6141 pregleda 2 komentar(a)
Kapiten Češke Souček u neizvjesnosti borbe za Mundijal slavi  27. rođendan, Foto: Češka futbalska reprezentacija
Kapiten Češke Souček u neizvjesnosti borbe za Mundijal slavi 27. rođendan, Foto: Češka futbalska reprezentacija

Nakon Poljske i Švedske, odluku da ne igra protiv Rusije utakmice baraža za Mundijalu u Kataru 2022, donio je danas i Fudbalski savez Češke.

Vanredni izvršni odbor Fudbalskog saveza Češke Republike (VV FAČR), kojim je predsjedavao predsjednik Petr Fouska, donio je sljedeće zaključke:

"VV FAČR jednoglasno je odobrio odluku da reprezentacija Češke ni u kom slučaju ne prihvata utakmicu protiv selekcije Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

Odbor FAČR-a zadužio je predsjednika FACR-a Petru Fouska i generalnog sekertara Mihala Valtra da pregovaraju sa UEFA - om i FIFA - om o odluci Izvršnog odbora da ne igra eventualnu utakmicu protiv Rusije".

Češka u polufinalu baraža igra sa Švedskom, drugi polufinalni par Rusija - Poljska je trebalo da odigraju utakmicu u Moskvi 24. marta.

Poljska je odbila, iako je Uefa naglasila da će Rusija igrati na neutralnom terenu nakon invazije na Ukrajinu. Potom je i Švedska donijela odluku da neće igrati protiv Rusije.

Pritisak da FAČR donese takvu odluku bio je i od legendarnog fudbalera iz Češke, potpredsjednika Juventusa Pavela Nedveda, koji je naglasio da ne zna šta čekaju nakon istovjetne odluke Poljske i Švedske.

Golman Juventusa i Poljske, Vojčeh Šćešnji napravio je pritisak na Fifu i Uefu, riječima da ih baš briga ako ih diskvalifikuju zbog bojkota, jer znaju da su donijeli pravu odluku!

Bonus video: