Šolc: Svijet je ušao u novu eru, Njemačka povećava izdvajanja za vojsku

Njemački kancelar je rekao da je otvoren za razgovore sa Rusijom uprkos invazije Ukrajine, dok je istovremeno zaprijetio novim zapadnim sankcijama protiv Moskve

10075 pregleda 3 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Svijet je ušao u "novu eru" sa ruskom invazijom Ukrajine, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc na vanrednoj sjednici Bundestaga.

"Sa invazijom Ukrajine ušli smo u novu eru. U Ukrajini ljudi ne brane samo svoju domovinu oni se bore za slobodu i za svoju demokratiju, za vrijednosti koje dijelimo sa njima, rekao je Šolc.

Njemački kancelar je rekao da je otvoren za razgovore sa Rusijom uprkos invazije Ukrajine, dok je istovremeno zaprijetio novim zapadnim sankcijama protiv Moskve.

"Ne odbijamo da razgovaramo sa Rusijom. Čak i u ovoj ekstremnoj situaciji, dužnost je diplomatije da održi otvorenim kanale za razgovore", rekao je on u Bundestagu.

On je međutim upozorio da Zapad ostavlja sebi pravo da uvede nove sankcije Moskvi poslije dva paketa sankcija uvedenih za nekoliko dana.

Njemačka će poslije ruske invazije Ukrajini povećati svoje izdvajanje za vojsku da dostigne više od dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje, što je više nego što traži NATO, rekao je Šolc.

Njemačka će deblokirati dodatnih 100 milijardi eura da modernizuje vojsku, čime će se potrošnja za vojsku povećati iznad dva odsto BDP-a.

"Od sada ćemo, iz godine u godinu uložiti više od dva odsto našeg bruto domaćeg proizvoda u našu odbranu", rekao je u donjem domu Parlamenta.

Bonus video: