apel internet gigantima

EU poziva Gugl i Jutjub da zabrane „rusku ratnu propagandu“

"Predugo je sadržaj iz Raša tudeja i drugih ruskih državnih medija bio pojačan algoritmima i predložen kao 'preporučeni sadržaj' ljudima koji to nikada nisu tražili", kazao je komesar EU

5942 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Alfabet Inc i Jutjub trebalo bi da zabrane korisnike koji podstiču ratnu propagandu kao dio mjera za zaustavljanje dezinformacija nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton izvršnim direktorima dvaju kompanija.

Alphabetov Gugl u subotu je zabranio ruskoj državnoj medijskoj kući RT i drugim kanalima da primaju novac za reklame na svojim veb stranicama, u aplikacijama i Jutjub videozapisima, slično potezu Fejsbuka nakon invazije na Ukrajinu.

U razgovoru s izvršnim direktorom Alfabeta Sundarom Pičaijem i izvršnom direktorkom Jutjuba Susan Vojčicki, Breton je rekao da bi dvije kompanije trebalo da odu dalje.

"Sloboda izražavanja ne pokriva ratnu propagandu. Predugo je sadržaj iz Raša tudeja i drugih ruskih državnih medija bio pojačan algoritmima i predložen kao 'preporučeni sadržaj' ljudima koji to nikada nisu tražili", rekao je Breton.

"Ratna propaganda nikada ne bi trebalo da bude preporučeni sadržaj - štaviše, uopšte joj ne bi trebalo biti mjesta na internet platformama. Računam da će tehnološka industrija preduzeti hitne mjere za suzbijanje dezinformacija", rekao je.

Gugl je rekao da je već preduzeo korake bez presedana kako bi zaustavio dezinformacije o Ukrajini, prenosi Hina.

"Kao što smo rekli, naši timovi nastavljaju da prate situaciju 24 sata dnevno i spremni su da preduzmu dalje mjere", rekao je portparol Gugla.

Međutim, zabrana naloga koji promovišu ratnu propagandu mogla bi biti problematična zbog poteškoća u definisanju šta čini propagandu i iz čije perspektive.