Kraj drame: Latković i Popović napustili Ukrajinu i ušli u Mađarsku

Porodica i prijatelji dvojice košarkaša stupili u kontakt sa ukrajinskim državljaninom Rizvanom Babajevim, koji u Prihvatilištu za strance u Spužu čeka azil u Crnoj Gori. Bez oklijevanja je pristao da im pomogne i preko svojih veza u Ukrajini im organizovao prelazak granice

36308 pregleda 231 reakcija 29 komentar(a)
Miloš Popović i Miloš Latković, Foto: Privatna arhiva
Miloš Popović i Miloš Latković, Foto: Privatna arhiva

Agonija koja je trajala od četvrtka ujutro je konačno završena - crnogorski košarkaši Miloš Latković i Miloš Popović su napustili teritoriju Ukrajine i ušli u Mađarsku.

Nekadašnji saigrači u Lovćenu su ove sezone zajedno igrali za Krivbas iz Krivog Roga, u kojem ih je u četvrtak ujutro dočekao početak ruske invazije na Ukrajinu.

Krenuli su ka granici ka Poljskoj, vozili se mnogo duže nego obično, a onda morali da 27 kilometara pješače sa koferima, rancima...

Sve je to bilo uzalud, jer na graničnom prelazu Šegini nije bilo moguće da se prođe.

Uzaludne su bile i intervencije iz Crne Gore, Ambasade Ukrajine u Podgorici, iz Košarkaškog saveza Ukrajine...

Porodica i prijatelji dvojice košarkaša tada su stupili u kontakt sa ukrajinskim državljaninom Rizvanom Babajevim, koji u Prihvatilištu za strance u Spužu čeka azil u Crnoj Gori. Bez oklijevanja je pristao da im pomogne i preko svojih veza u Ukrajini im organizovao prelazak granice.

Prva opcija je bila Mađarska, potom se razmišljalo i o Moldaviji i Slovačkoj, ali je na kraju izabrano da se ipak krene ka Mađarskoj.

Nakon što su prespavali u Ljvovu, gdje su sjajno primljeni, crnogorski košarkaši su danas krenuli ka granici i nakon tri sata čekanja na punktu konačno napustili ratom zahvaćenu zemlju.

U Mađarskoj su ih dočekali predstavnici Ambasade Crne Gore, koji će im omogućiti brzi dolazak u matičnu zemlju.

Bonus video: