Ukrajinka odbila da igra protiv Ruskinje

U zasebnoj, ali sličnoj izjavi ranije u ponedjeljak, ukrajinske teniserke Marta Kostjuk i Lesija Curenko, pozvale su WTA Tour da otkaže sve turnire iz Rusije nakon invazije Ukrajine

10862 pregleda 4 komentar(a)
Svitolina, Foto: Shutterstock
Svitolina, Foto: Shutterstock

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina odbila je da igra meč osmine finala protiv Ruskinje Anastasije Potapove na WTA turniru u meksičkom Montereju.

Izvršni odbor MOK-a u ponedjeljak je preporučio sportskim savezima da ruskim i bjeloruskim sportistima i zvaničnicima zabrane takmičenja, a Svitolina je odlučila da natjera WTA na akciju.

"Mi ukrajinski igrači zatražili smo od ATP-a, WTA-a i ITF-a da slijede preporuke MOK-a da prihvate ruske ili bjeloruske državljane samo kao neutralne sportiste, bez isticanja ikakvih nacionalnih simbola, boja, zastava ili himni", rekla je Svitolina.

"Prema tome, želim da najavim da neću igrati ni bilo koji drugi meč protiv ruskih ili bjeloruskih tenisera dok naše organizacije ne donesu ovu potrebnu odluku."

U zasebnoj, ali sličnoj izjavi ranije u ponedjeljak, ukrajinske teniserke Marta Kostjuk i Lesija Curenko, pozvale su WTA Tour da otkaže sve turnire iz Rusije nakon invazije Ukrajine.

Bonus video: