Rusija i Bjelorusija u sve većoj sportskoj izolaciji

Svjetsko upravno tijelo za vodene sportove (FINA), koje je u ponedjeljak prekinulo Svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju u ruskom Kazanu, takođe je saopštilo da će se ruski i bjeloruski sportisti sada takmičiti kao neutralni sportisti ili neutralni timovi

1422 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni sportski savezi u umjetničkom klizanju, badmintonu i vodenim sportovima suspendovali su u utorak Rusiju i Bjelorusiju s međunarodnih turnira nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Potez Svjetske badmintonske federacije (BWF) uslijedio je dan nakon što su otkazani turniri u Rusiji i Bjelorusiji i u skladu je s preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta. BWF je rekao da će ova odluka početi da se sprovodi već na velikom turniru u Njemačkoj od 8. do 13. marta.

Malom broju ruskih sportista koji se takmiče na dva uzastopna međunarodna parabadminton turnira u Španiji biće dopušteno takmičenje jer su već doputovali, naveo je BWF.

"Ti će se igrači, međutim, takmičiti kao neutralni sportisti, bez nacionalnih zastava ili himni", stoji u priopćenju.

Svjetsko upravno tijelo za vodene sportove (FINA), koje je u ponedjeljak prekinulo Svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju u ruskom Kazanu, takođe je saopštilo da će se ruski i bjeloruski sportisti sada takmičiti kao neutralni sportisti ili neutralni timovi.

"Na međunarodnim vodenim takmičenjima ne smiju se isticati nacionalni simboli, boje, zastave niti svirati himne", navela je FINA.

Dodaje se da je povučen i orden FINA koji je dodijeljen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu 2014. godine.

Međunarodna klizačka federacija (ISU) objavila je da ruski i bjeloruski sportisti neće smjeti da učestvuju na njenim takmičenjima do daljnjeg, a osim umjetničkog klizanja i brzog klizanja te klizača na kratkim stazama, to se odnosi i na zvaničnike.

Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju će se održati u Montpeljeu od 21. do 27. marta, ono u brzom klizanju ovog vikenda u Hamaru u Norveškoj, a za brzo klizanje na kratkim stazama između 18. i 20. marta u Montrealu.

Rusija je osvojila zlato u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u ženskoj i ekipnoj konkurenciji, osvojivši šest od 14 mogućih medalja.

Norveški skijaški savez takođe je u utorak objavio da ruski i bjeloruski skijaši neće smjeti da nastupaju na takmičenjima ovog vikenda u Norveškoj.

Bonus video: