Oligarsi će osporiti „nepravedne” sankcije EU

Ruski milijarder Mihail Fridman smatra da je rat u Ukrajini tragedija

25607 pregleda 9 komentar(a)
Fridman, Foto: Reuters
Fridman, Foto: Reuters

Nakon što su neki od najbogatijih ruskih oligarha odsječeni od globalnog finasijskog sistema, milijarderi Mihail Fridman i Pjotr Aven su najavili da će osporiti sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu, piše Rojters.

Ruska ekonomija se suočava sa jednom od najgorih kriza od pada Sovjetskog Saveza 1991. pošto je Zapad uveo sankcije gotovo kompletnom ruskom finansijskom i korporativnom sistemu nakon naredbe Kremlja za pokretanje vojne operacije.

Neki od takozvanih oligarha koji su se obogatili u haosu 1990-ih, uključujući Fridmana, koji je rođen na zapadu Ukrajine, posljednjih dana javno pozivaju na mir.

Međutim, Evropska unija je u ponedjeljak uvela sankcije i Fridmanu i Avenu, dugogodišnjim partnerima koji su od nafte, bankarstva i maloprodaje zaradili milijarde dolara, navodi Rojters. Obojica kažu da su tvrdnje EU lažne i klevetničke i da će ih osporiti.

„Te sankcije su neosnovane i nepravedne,” rekao je Fridman novinarima na engleskom. „Ne znam hoće li me kazniti Britanija i SAD, nadam se da se to neće desiti.”

Fridman, koji je britanski poreski rezident, smatra da je rat u Ukrajini tragedija i da bi ga trebalo zaustaviti, ali nije rekao ništa više navodeći kao razlog osjetljivost komentarisanja politike u Rusiji.

Fridman nije objasnio kako će on i Aven osporiti sankcije EU.

Zapadni lideri kažu da se kažnjavanjem najbogatijih Rusa vrši pritisak na predsjednika Vladimira Putina, mada mnogi oligarsi kažu da je Zapad naivan ako misli da će Putin poslušati stavove biznismena, posebno kada je u pitanju nacionalna bezbjednost.

„Šta god se meni desi, to neće imati nikakav uticaj na političke odluke u Rusiji,” rekao je Fridman. On se zapitao zašto bi Ruse, samo zato što su Rusi, trebalo spriječiti da posluju izvan Rusije.

Mnogi oligarsi kažu da je Zapad naivan ako misli da će Putin poslušati stavove biznismena, posebno kada je u pitanju nacionalna bezbjednost

EU je objavila da je Aven jedan od oligarha koji su najbliži Putinu a da Fridman važi za glavnog ruskog finansijera i saradnika Putinovog užeg kruga.

Aven je rekao da je pogrešna tvrdnja EU da je on „posebno blizak lični prijatelj” izvršnog direktora Rosnjefta Igora Sečina. Fridman tvrdi da nije istina da „njeguje snažne veze” da Putinovom administracijom.

Oni su negirali bilo kakav „finansijski odnos sa predsjednikom Putinom ili sa Kremljom”.

Fridman je suosnivač firme LetterOne, ili L1, koja ima dugoročne investicije od preko 25 milijardi funti u sektore tehnologije, energetike, zdravstva i maloprodaje.

On i njegovi partneri takođe kontrolišu Alfa grupu, koja obuhvata glavnu rusku privatnu Alfa banku i najveći maloprodajni lanac prehrambene robe X5 Retail Group.

Bonus video: