Ruse iznenadio pad morala

Američki vojni zvaničnik tvrdi da je ruska vojska suočena i sa nestašicom hrane i goriva

60887 pregleda 173 reakcija 159 komentar(a)
Intenzivirano bombardovanje ukrajinskih gradova: Kijev, Foto: Reuters
Intenzivirano bombardovanje ukrajinskih gradova: Kijev, Foto: Reuters

Pohod ruske vojske na Kijev je zastao jer su njene snage suočene sa osnovnim logističkim izazovima, uključujući nestašicu hrane i goriva, a nekim jedinicima je opao moral, rekao je danas visoki američki vojni zvaničnik.

Rusija je danas upozorila građane prijestonice Kijev da napuste domove i zasula raketama drugi po veličini grad Harkov. Ruski komandanti nisu uspjeli da ostvare brzu pobjedu pa su preusmjerili taktiku na intenziviranje bombardovanja ukrajinskih gradova, navodi Roters.

Satelitiski snimci napravljeni u ponedjeljak pokazali su ruski vojni konvoj sjeverno od Kijeva koji se proteže oko 64 km, znatno duže od 27 km, koliko je ranije objavljeno.

„Jedan od razloga zbog kojeg su stvari, kako se čini, zastale sjeverno od Kijeva je taj što se Rusi regrupišu i pokušavaju da se prilagode izazovima”, rekao je zvaničnik koji je htio da ostane anoniman, piše Rojters.

On je rekao novinarima da nije jasno da li je sam konvoj zastao, ali da slabo napreduje.

„Ruse su iznenadili neki problemi sa padom morala a mislim i da ih muče izazovi logistike i izdržavanja,” rekao je taj zvaničnik, ne pružajući dokaze.

Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama posljednjih nekoliko dana, vide se ruski tenkovi i vojna vozila pored puta i neki od njih su očigledno ostali bez goriva.

Zvaničnik je rekao da SAD vide zankove da se neke ruske jedinice predaju bez borbe, ali nije precizirao broj vojnika.

Bombardovanje je nastavljeno i ruske snage su napale TV toranj u Kijevu, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kyiv
foto: Reuters

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će Rusija napasti lokacije u Kijevu koje pripadaju ukrajinskoj službi bezbjednosti i jedinici za specijalne operacije.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je u raketnim udarima na Kijev ubijeno najmanje 10 osoba, a ranjeno 35.

Grupe za ljudska prava i ambasador Ukrajine u SAD u ponedjeljak su optužili Rusiju da napada Ukrajince kasetnim bombama i vakuum bombama, čiju upotrebu je osudio niz međunarodnih organizacija.

Američki zvaničnik je rekao da Rusija ima sisteme koji mogu da lansiraju vakuumske bombe, ali nije mogao da potvrdi da su korištene u Ukrajini.

Rojters navodi da je Rusija od početka invazije lansirala više od 400 raketa ali nije uspostavila kontrolu nad nekim od većih gradova niti potpuno kontroliše nebo iznad Ukrajine.

Bonus video: