UN usvojile rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija; Snažna eksplozija u centru Kijeva

- Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

- Rusija je prvi put dala informacije o svojim žrtvama - prema podacima ruskog Ministarstva odbrane među vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini stradalo je njih 498

- Evropska unija spremna da finansijski podrži ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju

292133 pregleda 220 reakcija 220 komentar(a)
Sa hitne sjednice Generalne skupštine UN, Foto: Reuters
Sa hitne sjednice Generalne skupštine UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2022. 23:15h
Završeno
23:12h

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) potvrdio je da će odmah otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nakon što je to zatražilo 39 država članica suda.

"Ovo omogućava mojoj kancelariji da nastavi sa otvaranjem istrage o situaciji u Ukrajini od 21. novembra 2013. nadalje, uključujući sve prethodne i sadašnje navode o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti ili genocidu počinjenim na bilo kom dijelu teritorije Ukrajine od strane bilo koje osobe", rekao je tužilac Karim Kan.

22:39h

Gradonačelnik ukrajinskog grada Hersona Igor Kolihajev kazao je da su ruski vojnici bili na ulicama i da su nasilno ušli u zgradu gradskog vijeća.

Kolihajev je, prenosi Rojters, pozvao ruske vojnike da ne pucaju na civile. Pozvao je civile da hodaju ulicama samo po danu.

"Mi u gradu nemamo oružane snage, samo civile i ljude koji žele da žive", naveo je Kolihajev u saopštenju.

22:21h

Ujedinjeno Kraljevstvo i 37 drugih zemalja uputili su poziv Međunarodnom krivičnom sudu da istraži ratne zločine Rusije koja koristi neselektivnu silu protiv nedužnih civila u svojoj ilegalnoj i ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu", saopšteno je iz bitanske Ambasade u Crnoj Gori.

"Putinov režim mora da snosi odgovornost", dodali su.

22:04h

Oglasilo se i Ministartsvo unutrašnjih poslova Ukrajine povodom eksplozije koja se desila u blizini željezničke stanice u Kijevu.

Kako je rekao savjetnik ministarstva Anton Heraščenko eksploziju je izazvala olupina ruske rakete, koju je oborila ukrajinska protivvazdušna osbrana.

Ostaci rakete koji su padali pogodili su cijev toplane i tako su uzrokovali eksploziju, ali su izazvale mnogo manje štete i žrtava nego da je projektil pogodio cilj u centru Kijeva, dodao je Heraščenko, ne navodeći da li je bilo povrijeđenih.

Izmjena: 22:42h
21:15h

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je potvrdila da je 227 civila ubijeno i 525 povrijeđeno u Ukrajini tokom sukoba do ponoći 1. marta.

"Većina ovih žrtava uzrokovana je upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamjenskih raketnih sistema, i vazdušnim udarima", navodi se u saopštenju objavljenom u Ženevi, sedam dana nakon početka invazije Rusije.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da vjeruje da je pravi broj žrtava "znatno veći".

20:59h

Rusko ministarstvo vanjskih poslova demantovalo je izvještaje da je Moskva protjerala američkog ambasadora, javila je Ruska državna agencija RIA novosti, a prenosi Rojters..

20:54h

Ruske vazdušne snage granatirale se dio grada u blizini južne željezničke stanice u Kijevu, mjestu gdje se evakuiše hiljade žena i djece, saopštile su Ukrajinske željeznice, a prenosi Rojters.

Dodaje se da je zgrada stanice pretrpjela manja oštećenja, ali da nije još poznato da li je bilo žrtava.

20:26h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken posjetiće Poljsku, zemlje Baltika i Moldaviju u znak podrške Ukrajini, saopštio je Stej department, a prenosi Frans pres.

20:11h

Snažna eksplozija odjeknula je u blizini centralne željezničke stanice u Kijevu, rekao je savjetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko u onlajn objavi.

Svjedok Rojtersa u Kijevu je rekao da je čuo ogromnu eksploziju "od koje se zemlja zatresla".

20:07h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se državama koje su glasale za usvajanje rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i kojom se poziva Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine.

Opširnije OVDJE.

19:10h

Nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije javilo da je u ratu u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da je ta brojka veća 7.000, prenosi Rojters.

Dodao je i da su stotine zarobljene, uključujući i visoke oficire.

"Komandant ruske vojske odveden je u Bjelorusiju nakon što je teško ranjen", rekao je savjetnik Oleksij Arestovič na TV brifingu.

18:01h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i kojom se poziva Moskva da odmah povuče sve snage iz Ukrajine, prenosi Rojters..

Rezolucija je dobila podršku 141 (od 193) člana, a donijeta je na kraju hitne sjednice Generalne skupštine koju je sazvao Savjet bezbjednosti.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Albanija su među zemljama regiona koje su glasale za osvajanje rezolucije.

Protiv je bilo pet država - Rusija, Bjelorusija, Sirija, Eritreja i Sjeverna Koreja.

Uzdržano je bilo 35 država.

Izmjena: 19:04h
17:53h

Ruska državna agencija RIA novosti, pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane Rusije, javila je da je među vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini stradalo njih 498, a da ih je 1.597 ranjeno.

Rojters dodaje da je ovo prvi put da je Moskva dala informaciju o svojim žrtvama.

Rusko Ministartvo je dodalo i da je do sada stradalo 2.870 ukrajinskih vojnika, a da je njih oko 3.700 ranjeno, navodi Interfaks.

Agencija Rojters objavila je da se brojke o stradalima nisu mogle provjeriti od nezavisnih izvora.

Izmjena: 19:11h
17:29h

Prema ukrajinskim podacima više od 1.000 stranaca se do sada pridružilo ukraijnskoj borbi protiv Rusije, prenosi Hina.

"Dobrovoljci iz 16 zemalja širom svijeta došli su u Ukrajinu spremni da se bore se rame uz rame sa ukrajinskim narodom protiv agresora. Njihov broj je već premašio 1.000", rekao je novinarima u srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ovu informaciju nije bilo moguće nezavisno potvrditi, a Kuleba nije rekao iz kojih zemalja su dobrovoljci došli.

17:23h

Kako zapadno oružje stiže u Ukrajinu?

Opširnije OVDJE>>>

17:20h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi trebalo da postoji spisak naoružanja koje nikada ne bi smjelo da bude raspoređeno u Ukrajini, piše Interfaks.

Lavrov je, prenosi Rojters, ponovio da je cilj Moskve demilitarizacija Ukrajine, a da Ukrajinci sami treba da donesu odluku o tome ko će voditi njihovu zemlju.

Agencija Rojters prenosi da je Lavrov rekao i da je Moskva spremna da razgovara "o želji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ta zemlja dobije bezbjednosne garancije".

"To je pozitivan korak", rekao je Lavrov.

17:07h

Zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova izazvao je ovacije na Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi, za razliku od napuštanja više od 100 diplomata dan ranije tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. 

Emine Džaparova pozvala je na podršku ukrajinskom nacrtu rezolucije o pokretanju istrage UN o navodnim zločinima koje je počinila Rusija tokom svoje invazije na Ukrajinu. 

"Mi smo pod nehumanim napadom. Ali ovo nije vrijeme da plačemo, to ćemo sigurno učiniti nakon naše pobjede", rekla je Džaparova.

Džaparova je rekla da su u sukobu ubijena 352 Ukrajinca, uključujući 16 djece, a da je najmlađa žrtva imaja 18 mjeseci.

16:43h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, da čeka vijesti o kandidaturi Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Razgovarali smo o trenutnoj situaciji na bojnom polju i diplomatskim naporima. Čekajući pozitivne signale o članstvu Ukrajine u EU", rekao je Zelenski nazivajući Mišela, koji predsjedava nacionalnim liderima EU, "prijateljem od povjerenja".

16:10h

Evropska unija je spremna da finansijski podrži ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom posjete graničnom prelazu Medika u Poljskoj.

15:27h

Ruska delegacija putuje na mjesto sastanka za razgovore sa ukrajinskim kolegama, javlja bjeloruska novinska agencija Belta, a prenosi Rojters.

Očekuje se da se pregovori nastave večeras.

Bonus video: