"Svi oni koji bježe od Putinovih bombi dobrodošli su u Evropu"

Prema predlogu, onima koji bježe od rata biće odobrena privremena zaštita u Evropskoj uniji (EU) što znači da će dobiti boravišnu dozvolu, imati pristup obrazovanju i tržištu rada

17002 pregleda 21 komentar(a)
Izbjeglice iz Ukrajine u poljskom gradu Medika, Foto: Reuters
Izbjeglice iz Ukrajine u poljskom gradu Medika, Foto: Reuters

Evropska komisija (EK) je predložila aktiviranje Direktive o privremenoj zaštiti, kako bi se ponudila brza i efikasna pomoć ljudima koji bježe od rata u Ukrajini.

Prema ovom predlogu, onima koji bježe od rata biće odobrena privremena zaštita u Evropskoj uniji (EU) što znači da će dobiti boravišnu dozvolu, imati pristup obrazovanju i tržištu rada.

Radi se inače o izuzetnoj mjeri za pružanje trenutne i privremene zaštite raseljenim licima iz zemalja koje nisu članice EU i onima koji nisu u mogućnosti da se vrate u svoju zemlju porijekla.

Ova mjera se primjenjuje kada postoji rizik da standardni sistem azila ne može da se nosi sa potražnjom koja proizilazi iz masovnog priliva, koji rizikuje negativan uticaj na obradu zahtjeva.

Predsjednica EK Ursula von der Lajen je povodom ovog izjavila da Evropa stoji uz one kojima je potrebna zaštita.

"Svi oni koji bježe od Putinovih bombi dobrodošli su u Evropu. Pružićemo zaštitu onima koji traže sklonište i pomoći ćemo onima koji traže bezbjedan put kući", napisala je ona.

Istovremeno, Evropska komisija takođe je iznijela operativne smjernice koje imaju za cilj da pomognu graničnim stražama država članica da efikasno upravljaju dolascima na granice sa Ukrajinom, uz održavanje visokog nivoa bezbjednosti.

Smjernice takođe preporučuju da države članice uspostave posebne trake za pomoć u hitnim slučajevima za kanalisanje humanitarne pomoći i omoguće ulazak u EU, na humanitarnoj bazi.

Prema zvaničnim podacima EK, od početka ruske invazije na Ukrajinu, preko 650.000 ljudi pobjeglo je u susjedne zemlje članice EU.

Bonus video: