Faruk Hadžibegić: Sankcije Rusiji su dobra odluka, iako mi je žao ruskih sportista

“To je fenomenalna poruka. Mnogo je važnija od političkih ili ekonomskih sankcija. To je dobra odluka međunarodne zajednice, jer je to jasna poruka i cijeli svijet je vidi. To je dobra odluka i može da ima dobar rezultat, iako mi je veoma žao ruskih sportista”, kazao je on

10997 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Faruk Hadžibegić, legendarni kapiten fudbalske reprezentacije SFRJ na Mundijalu u Italiji 1990. i bivši selektor Crne Gore, kazao je u razgovoru za “Radio Marca” da mu je srce još slomljeno što nije mogao da igra na Evropskom prvenstvu 1992. ali i da podržava sportske sankcije prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

"Zbog rata sam odlučio da ne igram na Evropskom prvenstvu i još mi je slomljeno srce. Ja sam sportista, fudbaler, bio sam kapiten, a nisam igrao. Te 1992. imali smo kvalitet da osvojimo Evropsko prvenstvo, ali život je takav. To smo izgubili, ali prije svega izgubili smo prijatelje i porodicu”, kazao je Hadžibegić.

Fudbalska selekcija Rusije suspendovana je iz svih takmičenja.

“To je fenomenalna poruka. Mnogo je važnija od političkih ili ekonomskih sankcija. To je dobra odluka međunarodne zajednice, jer je to jasna poruka i cijeli svijet je vidi. To je dobra odluka i može da ima dobar rezultat, iako mi je veoma žao ruskih sportista”, kazao je on.

Hadžibegić saosjeća sa Ukrajincima.

“Mogu da zamislim kako narod Ukrajine pati zbog onoga što se dešava u njihovoj zemlji. Mrtvi, jasna i direktna agresija Rusije... Osjećaj koji imam je tuga. To su neprihvatljive stvari, političke odluke... Ne razumijem. Mi smo u 21. Vijeku. Političari su odgovorni, a mi ništa nismo naučili”, kazao je Hadžibegić.

Bonus video: