Pisali Federiki Mogerini: Ove države EU traže "suzbijanje ruske propagande, posebno na Zapadnom Balkanu"

Navodi se da su u tom pismu iznijeli tvrdnju da, "suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformisanja koju vrši treća strana (Rusija), vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU"
4 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2017. 06:45h

Osam država Evropske unije (EU) potpisale su pismo Visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini kojim traže da se suzbije ruska propaganda, posebno na području Zapadnog Balkana.

Među potpisnicama tog pisma je i Hrvatska, piše "Jutarnji list", koji navodi da je uvid u pismo imao briselski portal "EUobserver".

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato prije desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Te zemlje traže da Evropska služba za spoljno djelovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da su u tom pismu iznijeli tvrdnju da, "suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformisanja koju vrši treća strana (Rusija), vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU".

"Jutarnji" piše da je StratKom kancelarija osnovana pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Uniji, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dvije nove filijale EU StratKoma - za Jug i Zapadni Balkan.

Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva kako bi moglo da se ulaže u inovativne tehnologije.

"EUobserver", kako se prenosi, navodi da su ove države na prvoj liniji onoga što se u pismu naziva "sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generisalo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditovala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i da bi se smanjilo naše jedinstvo".

Navodi se da je StratKom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, stvoren prije dvije godine odlukom Evropskog saveta i djeluje u okviru EEAS, a da neke diplomate kažu da je osnovan prije svega zbog uloge predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, dok Mogerini nije ni tada pokazivala neki pretjerani interes za to.

Prema ovom članku, StratKom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU djelovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Navodi se da za StratKom radi samo 14 osoba, od kojih je čak 10 diplomata iz država članica. U odjeljenju za Zapadni Balkan rade još dvoje diplomata, a šest na Južnom odeljenju koje se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije.

Bonus video: