Lanac komande u slučaju ruskih nuklearnih napada

Aktovka, poznata kao „Čeget”, uvijek se drži blizu predsjednika, povezujući ga sa komandnom i kontrolnom mrežom strateških nuklearnih snaga Rusije. Ona ne sadrži dugme za aktiviranje nuklearnog oružja, nego naredbe prosljeđuje Generalštabu

28212 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin je za vikend rekao da bi nuklearne snage njegove države trebalo staviti u stanje visoke pripravnosti, što je povećalo strah da bi invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearne eskalacije.

Agencija Rojters opisuje kako bi funkcionisao ruski lanac komande u slučaju aktiviranja nuklearnog oružja.

Ko odlučuje da lansira rusko nuklearno oružje?

U dokumentu iz 2020. „Osnovni principi državne politike Ruske Federacije o nuklearnom odvraćanju” kaže se da ruski predsjednik donosi odluku da upotrijebi nuklearno oružje.

Mala aktovka, poznata kao „Čeget”, uvijek se drži blizu predsjednika, povezujući ga sa komandnom i kontrolnom mrežom strateških nuklearnih snaga Rusije. Čeget ne sadrži dugme za aktiviranje nuklearnog oružja, nego naredbe za lansiranje prosljeđuje centralnoj vojnoj komandi - Generalštabu.

Šta se dešava u slučaju da Putin izda nuklearnu naredbu?

Ruski Generalštab ima pristup šiframa za lansiranje i ima dvije metode lansiranja nuklearnih bojevih glava. Šifre za odobrenje može poslati pojedinačno komandantima za oružje, koji bi potom sproveli proceduru lansiranja. Postoji i rezervni sistem, poznat kao „Perimetr”, koji omogućava Generalštabu da direktno inicira lansiranje kopnenih projektila, zaobilazeći sva neposredna komandna mjesta.

Putinova naredba o „visokoj pripravnosti” čini lansiranje vjerovatnijim?

Putin je za vikend rekao da bi nuklearne snage Rusije trebalo staviti u stanje visoke pripravnosti. Rusko ministarstvo odbrane je sljedećeg dana objavilo da su nuklearne raketne snage stavljene u stanje „povišene” borbene gotovosti.

Izraz pojačana, ili specijalna, borbena gotovost, ne pojavljuje se u ruskoj nuklearnoj doktrini, pa se vojni eksperti pitaju šta bi to moglo da znači.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgu
Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgufoto: Reuters

Pavel Podvig, viši istraživač na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja u Ženevi, objavio je na Tviteru da je ta naredba možda aktivirala ruski sistem nuklearne komande i kontrole, u suštini otvarajući kanale komunikacije za bilo kakvu eventulanu naredbu o lansiranju. To bi takođe moglo značiti da su Rusi postavili dodatno osoblje u svoja nuklearna postrojenja.

Da li Rusi imaju pravila o nuklearnom lansiranju?

Doktrina iz 2020. predstavlja četiri scenarija koji bi mogla opravdati upotrebu ruskog nuklearnog oružja:

- upotreba nuklearnog oružja ili oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika;

- podaci koji pokazuju lansiranje balističkih projektila usmjerenih na Rusiju ili njene saveznike;

- napad na kritične vladine ili vojne lokacije koji bi podrio odgovor nuklearnih snaga te zemlje

- upotreba konvencionalnog naoružanja protiv Rusije „kada je ugroženo i samo postojanje države“.

Kakvi su nuklearni kapaciteti Rusije?

Savez američkih naučnika procjenjuje da Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, više od bilo koje druge zemlje. Njih 1.588 je raspoređeno i spremno za upotrebu. Njene rakete mogu biti ispaljene sa kopna, iz podmornica i aviona. Putin je nadgledao koordinisanu probu ruskih nuklearnih snaga 19. februara, neposredno prije nego što je naredio ulazak trupa u Ukrajinu.

Da li je Rusija ikad upotrijebila nuklearno oružje u ratu?

Ne. Jedino nuklearno oružje koje je tokom sukoba do sada upotrijebljeno bile su atomske bombe koje su Sjedinjene Države 1945. bacile na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, na kraju Drugog svjetskog rata.

Bonus video: