Evropska konfederacija menadžera: Solidarnost sa narodom Ukrajine, osuđuje rat u koji je ruski predsjednik uvukao Evropu

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) je punopravna članica CEC-a

6464 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska konfederacija menadžera CEC izrazila je punu solidarnost sa ukrajinskim narodom i osudila rat u koji je ruski predsjednik, kako se navodi u saopštenju, uvukao Evropu.

Predsjednik Evropske konfederacije menadžera CEC Maksim Legranda i generalna sekretara Torkilda Justesen, su se u ime evropskih menadžera obratili predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjedniku Evropske komisije Žozepu Borelju, povodom rata u Ukrajini.

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) je punopravna članica CEC-a.

"Izražava punu solidarnost sa ukrajinskim narodom koji snagom i hrabrošću demonstrira da je spreman da se bori za odbranu svoje slobode i demokratije, ali i pozdravlja snažnu reakciju koju su pod vašim rukovodstvom usvojile EU institucije. Vi, zajedno sa svim liderima država članica EU i slobodnog svijeta, bićete suočeni sa teškim izborima u danima koji dolaze, ali pravo liderstvo se ogleda u tome da budete u stanju da donosite prave odluke u pravo vrijeme. Evropljani su sa olakšanjem vidjeli spremnost lidera EU da podrže Ukrajinu i bore se za pravo ove evropske zemlje da slobodno odlučuje o svom putu", navodi se u obraćanju.

Poručuju da nijedna strana država nema pravo da izvrši invaziju na državu i da oduzme moć odlučivanja demokratski izabranoj Vladi.

"U ovom teškom trenutku, Evropska konfederacija menadžera CEC daje svoju podršku i oslonac našim ukrajinskim sestrama i braći, kao i njihovim zakonitim političkim predstavnicima. Kao socijalni partner EU, naša organizacija ima privilegiju da bude dio demokratskog procesa EU. Ovu privilegiju treba da zaštitimo od svih prijetnji, a ona nosi i obavezu da protestujemo kada se evropskoj naciji, njenim preduzećima, sindikatima i narodu agresivno oduzimaju njihove demokratske privilegije. Poslije Drugog svjetskog rata, Evropa je pažljivo građena da spriječi sve države članice EU i njihov narod da ponovo prožive ratne zločine i agresiju države. Zaštićeni smo od 1945. godine, što je na duži rok već nešto izuzetno. Naša namjera je da vas obavijestimo da ste bez sumnje podržani od strane milion rukovodilaca i menadžera, koje mi u Evropskoj konfederaciji menadžera CEC predstavljamo".

Čelnici CEC od najviših zvaničnika EU traže da preduzmu sve neophodne mjere "da zaustavite ovaj rat na našim vratima i da se pobrinete da vaše vođstvo i moć donošenja odluka budu efikasno usmjereni na očuvanje mira na našem kontinentu i u našim državama članicama".

"Pozivamo vas da mobilišete svu svoju energiju da nas zaštitite, pažljivo razmatrajući kako vaše vođstvo može biti na najbolji način iskorišćeno, i tražimo od vas da djelujete ujedinjeno u suočavanju sa ovim događajima i budete spremni ako se desi najgore. Ove odluke će uticati na naše živote i ekonomije, ali to je neophodno i manje zlo u odnosu na to kada dođe do rizika po demokratiju, naš način života i naše vrednosti. Evropa se izborila sa COVID-om, preduzimajući izuzetne mjere. Mora da pronađe novo rješenje i da bude spremna da još jednom uvede vanredne mjere. Evropa u čijem je DNK da izbjegne rat između evropskih država, je pokazala efikasnost. Sada se od nje traži da se suoči sa ratom, da se zajedno brani od zajedničkog neprijatelja. Ovo je ultimativni izazov koji može determinisati 21. vijek i budućnost naše djece. U ovom momentu, budimo zajedno spremni da uradimo sve da podržimo naše lidere i odbranimo naše evropske vrijednosti. Pokažimo da smo sposobni da ostanemo zajedno i da ne postoji pitanje koje ne možemo zajedno preovladati", zaključuje se u pismu CEC najvišim zvaničnicima EU.

Bonus video: