Saracin imenovan za specijalnog izaslanika Njemačke za Zapadni Balkan

Ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok kazala je da veoma cijeni Saracina i da dobro zna "koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana"

2050 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Njemačka vlada imenovala je Manuela Saracina za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, saopšteno je iz njemačke ambasade u Podgorici.

Ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok kazala je da veoma cijeni Saracina i da dobro zna "koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana".

Ona je istakla da su posebno u trenutnoj situaciji glavni strateški prioriteti Njemačke stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana

"Mi smo kao Savezna vlada stvorili mjesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država regiona na veoma ciljani način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima. Manuel Saracin će blisko sarađivati sa specijalnim izlaslanikom Evropske Unije za dijalog između Beograda i Prištine, gospodinom Miroslavom Lajčakom, i visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, gospodinom Kristijanom Šmitom. Snažan, stabilan i na miru zasnovan Zapadni Balkan će u Jugoistočnoj Evropi takođe odlučiti o budućnosti EU", kazala je Berbok.

Bonus video: