Zelenski: Ukrajina će nastaviti da se bori protiv Rusije

Moskva je "prinuđena da promijeni taktiku", rekao je predsjednik Ukrajine, dodajući da su "ruski raketni i bombaški udari na ukrajinske gradove priznanje da nisu uspjeli da urade ništa značajno na našoj zemlji"

5321 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Printscreen/Facebook
Foto: Printscreen/Facebook

Ukrajina će nastaviti da se brani od ruskih trupa koje posjećuju ključne gradove nedjelju dana nakon početka invazije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom najnovijem obraćanju na Fejsbuku.

"Toliko puta su hteli da nas unište. Nisu uspjeli. Toliko smo toga prošli! A ako neko misli da će se, prebrodivši sve ovo, Ukrajinci uplašiti, slomiti ili predati, on ne zna ništa o Ukrajini. I nema šta da radi u Ukrajini. Idi kući da zaštitiš ljude koji govore ruski. Ne u cijelom svetu, već u svojoj zemlji", kazao je Zelenski.

„Prvi sati i dani“ „rata punog obima“ bili su „zaista teški“, rekao je, ali Ukrajinci su bili „jedinstveni, a samim tim i jaki, i zato smo istrajali. I tako će se nastaviti. Nastavljamo da stojimo.”

Ruske trupe su sputane žestokim ukrajinskim otporom za koji je Zelenski tvrdio da je još netaknut, prenosi CNN.

„Održavaju se sve linije naše odbrane. Neprijatelj nema uspjeha ni u jednom od strateških pravaca“, rekao je on.

Moskva je „prinuđena da promijeni taktiku“, rekao je Zelenski, dodajući da su „ruski raketni i bombaški udari na ukrajinske gradove priznanje da nisu uspjeli da urade ništa značajno na našoj zemlji“.

Zelenski je rekao da će Ukrajina pobijediti invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina kao što je to učinila sa „još jednim virusom, drugom bolešću“, odnosno Kovid-19.

„Prve nedjelje borbe bile su izuzetno teške. Ali bili smo jedinstveni, a samim tim i jaki i zato smo istrajali“, dodao je on.

Međutim, izgleda da se situacija pogoršava.

Gradonačelnik strateški važnog grada Hersona na Crnom moru ukazao je da su ruske snage preuzele kontrolu, iako su tvrdnje i dalje sporne.

U glavnom gradu Kijevu, stanovnike je u četvrtak u ranim jutarnjim satima probudila najmanje jedna velika eksplozija na jugozapadu grada, nakon dana snažnog granatiranja.

A u lučkom gradu Mariupolju, stanovnici su bez struje i vode, prema riječima gradonačelnika, dok ruske trupe pojačavaju ofanzivu.

Bonus video: