Smit: NATO ne razmatra uvođenje zone zabrane letjenja iznad Ukrajine

"Nudimo bezbjednosnu pomoć i nastavićemo da je nudimo Ukrajini"

8901 pregleda 11 komentar(a)
Džulijana Smit, Foto: Reuters
Džulijana Smit, Foto: Reuters

NATO ne razmatra uvođenje zone zabrane letjenja u borbi protiv ruske agresije u Ukrajini, rekla je ambasadorka SAD u evroatlantskom savezu Džulijana Smit, prenosi N1.

"Ne vjerujem da NATO treba da bude dio ovog konflikta. Nudimo bezbjednosnu pomoć i nastavićemo da je nudimo Ukrajini", kazala je Smit u intervjuu za BBC.

Od NATO je više puta traženo da uvede zonu zabranjenih letova kako bi se spriječila Rusija da koristi svoje avione kao podršku njenim snagama na zemlji, ali mnogi su izrazili zabrinutost da bi taj korak mogao da dovede do eskalacije konflikta.

Smit je, takođe, ponovila da NATO nije voljan da pravi kompromis u svojoj politici "otvorenih vrata" za buduće članice u Evropi.

"Politika proširenja NATO će se nastaviti. Rusija nema pravo veta na to. Počećemo razgovore o dugoročnim promjenama stava u Istočnoj Evropi. Uradićemo suprotno od onoga što Rusija želi", kazala je ona.

Takođe je kritikovala rusku odluku da nuklearne snage stavi u visoku pripravnost.

"Ne volimo da Rusija govori o bilo kojoj vrsti nuklearne eskalacije. Takva retorika je ekstremno opasna i povećava rizik o pogrešnih procjena. Pozivamo Rusiju da napusti Ukrajinu i na prekid vatre", poručila je Smit.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je na današnjoj konferenciji za novinare da mu Zapad pošalje ratne avione, a nema moć da zatvori vazdušni prostor iznad Ukrajine.

Bonus video: