Ruski umjetnici pod pritiskom da osude Putina

Muzičari bliski Kremlju koji se nijesu javno distancirali od rata u Ukrajini rizikuju da ostanu bez posla u Evropi

22984 pregleda 38 reakcija 24 komentar(a)
Ruski dirigent Valerij Gergijev na konferenciji za novinare u Beču 2018., Foto: Rojters
Ruski dirigent Valerij Gergijev na konferenciji za novinare u Beču 2018., Foto: Rojters

Od ruskih umjetnika širom Evrope traži se da istupe protiv rata koji Vladimir Putin vodi u Ukrajini ili rizikuju da izgube posao.

U utorak, ruska operska diva Ana Netrebko otkazala je niz nastupa, uključujući i večernji koncert u Filharmonijskoj dvorani Elba u Hamburgu, rekavši da "nije pravo vrijeme za nastupe i izvođenje muzike".

Mada je Netrebko tokom vikenda objavila na društvenoj mreži da se "protivi ovom ratu" ona je takođe izrazila nelagodu zbog toga što umjetnike primoravaju da "javno izražavaju političke stavove i da se odriču svoje domovine".

Ruski sopran Ana Netrebko u Milanskoj skali u decembru 2019.
Ruski sopran Ana Netrebko u Milanskoj skali u decembru 2019.foto: Beta/AP

Ona, kako prenosi portal "Politiko", u objavi na Fejsbuku nije pomenula Vladimira Putina. Netrebko je, kako podsjeća briselski portal, podržala Putinovu izbornu kampanju 2014. godine i svoj 50. rođendan prošle jeseni proslavila koncertom u Kremlju.

U Minhenu, Bavarska državna opera skinula je sa repertoara nastup Netrebkove navodeći kao razlog "nedovoljno distanciranje" od Putina.

U međuvremenu, u potezu koji odražava opštu promjenu njemačkog stava prema Moskvi, ruski dirigent Valerij Gergijev ostao je u utorak bez posla u Filharmonijskom orkestru Minhena nakon što nije odgovorio na pismo gradonačenika Ditera Rajtera, koji je zahtijevao da Gergijev javno istupi protiv Putina.

Gergijevu, Putinovom prijatelju, koji je 2016. dirigovao koncertom u Palmiri u Siriji nakon što su ruske snage pomogle u osvajanju tog grada od Islamske države, zbog odbijanja da kritikuje Kremlj od početka rata otkazani su nastupi u Edinburgu, Parizu i Milanu.

"U slučaju Gergijeva, koji je tako ugledan u Rusiji i ima kulturološko-političke funkciju u Rusiji i na Zapadu, ispravno je zahtijevati da se izjasni", kazao je Maksimilijan Mejer, radijski i televizijski voditelj bavarskog medija BR Klasik.

"Istovremeno, upozorio bih protiv postavljanja ultimatuma umjesto pokušaja da se razgovara, jer umjetnost treba da služi kao most a ne kao oružje", kazao je Mejer. "Hitno su nam potrebni mostovi u budućnosti".

Među muzičarima koje je Mejer intervjuisao proteklih godina je letonski mecosopran Elina Garanča. Ona je samo jedna u nizu umjetnika, uključujući Nika Kejva, Igi Popa i grupu Grin Dej, koji su zbog rata otkazali nastupe u Rusiji.

Upozorio bih protiv postavljanja ultimatuma umjesto pokušaja da se razgovara, jer umjetnost treba da služi kao most a ne kao oružje"

Garanča je obrazlažući njenu odluku kazala da ona "ne može da podržava ljude koji podržavaju Putina i njegov režim čak iako su u zamci i ne mogu otvoreno i iskreno da se izjasne".

"Politiko" podsjeća na snimak na Jutjubu iz 2008. godine koji ima preko 14 miliona pregleda, a na kojem zajedno nastupaju Garanča i Netrebko u Pragu i pjevaju "Lijepa noći, o noći ljubavi" iz "Hofmanovih priča" kompozitora Žaka Ofenbaha.

Danas, 2022, Klaudija Rot njemačka ministarka kulture iz redova Zelenih aplaudira njenom prijatelju, rusko-njemačkom pijanisti Igoru Levitu, na Instagramu ne zbog njegovog muzičkog talenta već zbog jasnog stava prema Putinu i ratu.

"Držati se po strani dok jedan čovjek, naročito čovjek koji je lider vaše domovine, počinje rat protiv druge zemlje i na taj način nanosi veliku patnju vašoj domovini i vašem narodu je neprihvatljivo", stoji u Levitovom saopštenju. "I nikada, nikada nemojte kao izgovor koristiti muziku i to što ste muzičar. Ne vrijeđajte umjetnost".

Ukrajinsko ministarstvo za digitalnu transformaciju takođe je stava da ne treba razdvajati umjetnost i politiku, ističe "Politiko". Ministarstvo je u utorak poslalo pismo platformama "Epl mjuzik" i "Spotifaj", tražeći od njih da slušaocima u Rusiji upute poruku: "Dok slušate ovu pjesmu, ukrajinski civili umiru od ruskih bombi. Tražimo od ruskih građana da zaustave ovaj rat! Da protestuju protiv režima! Ministarstvo je takođe tražilo da umjetnicima, koji otvoreno podržavaju Kremlj, u potpunosti bude zabranjen pristup platformama, ukljućujući i ruskog tenora Nikolaja Baskova.

Baskov, koji ima 4,9 miliona pratilaca na Instagramu, prošle nedjelje je hvalio Putinove postupke kao okončanje "tridesetogodišnje neprincipijelne obmane Rusije od strane Zapada" dodajući da su "tvrdnje o mirovnom NATO-u laž".

Hoće li Baskov biti zabranjen na Spotifaju i sličnim platformama ostaje da se vidi. Niko iz Spotifaja ni Epl mjuzika nije odgovorio na upite "Politika" za komentar.

U Hamburgu, Filharmonijska dvorana Elba već je odložila koncert Netrebkove za septembar. "Situacija će biti ponovo procijenjena kada za to dođe vrijeme", kazao je portparol Filharmonije Martin Andris.

Ućutkivanje i otkazivanje umjetnika iz bilo kojeg razloga ostaje škakljiva tema u Njemačkoj, gdje se sveto pravilo slobode mišljenja često sudara sa pravima onih koji podržavaju sile koje ugrožavaju liberalne vrijednosti.

U sadašnjoj situaciji, svi dijelimo odgovornost da ustanemo u odbranu naših liberalnih vriejdnosti", kazala je Aniko Merten, portparolka za kulturu Slobodnih demokrata u njemačkom parlamentu. "Međutim, odluka o tome koliko to treba da bude javno mora uvijek biti prepuštena pojedinci".

Ipak, Mertenova je izrazila nevjericu prema onima koji podržavaju Putina čak i nakon što je počeo rat.

"U slučaju Valerija Gergijeva, poznato je da je on ranije bio u prijateljskom odnosu sa Vladimirom Putinom", kazala je ona. "Njegovo odbijanje da se distancira od toga ne predstavlja ga u lijepom svijetlu".

Bonus video: