Zelenski: Moskva pribjegava nuklearnom teroru, želi da ponovi katastrofu iz Černobilja

Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora

20194 pregleda 184 reakcija 39 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2022. 08:41h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je danas Moskvu da pribjegava "nuklearnom teroru” i da želi da "ponovi” katastrofu iz Černobilja.

"Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovječanstva", rekao je Zelenski.

Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale najveću nuklearnu elektranu u Evropi , što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen.

Zelenski je kako prenosi Glas Amerike rekao i da je obavijestio lidere Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Evropske unije (EU) i Međunarodnu ageciju za atomsku energiju (IAEA) o ozbiljnoj opasnosti od nuklearne katastrofe.

"Ako dođe do eksplozije - to je kraj za sve. Kraj Evrope. Evakuacija Evrope", izjavio je Zelenski u emotivnom govoru u sred noći u Ukrajini.

"Jedino hitna akcija Evrope može da zaustavi ruske vojnike. Ne dozvolite smrt Evrope zbog katastrofe u nuklearnoj stanici", apelovao je ukrajinski predsednik.

Napad na istočni grad Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporožju izveden je na početku druge nedjelje ruske invazije.

Ukrajinska spasilačka služba saopštila je da je ugašen požar koji je izbio u zgradi nuklearne elektrane.

Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora.

U tom reaktoru, kako je naveo, u toku je renoviranje i reaktor ne radi, ali unutra ima goriva.

Bonus video: