Radulović razgovarao sa Lajčakom: Unija pozdravlja jasnu evropsku opredjeljenost Crne Gore

"Lajčak je pozdravio punu i očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, govoreći da ovih dana svjedočimo borbi za temeljne vrijednosti Evrope. Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni"

3140 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora, kao kredibilna saveznica i najnaprednija država kandidat za članstvo u Evroopsku uniju, nastavlja da dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i da se pridružuje svim restriktivnim mjerama Unije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini.

To je saopštio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji učestvuje na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu.

On se, kako se saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) na marginama susreta posvećenog ratu u Ukrajini, sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

"Lajčak je pozdravio punu i očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, govoreći da ovih dana svjedočimo borbi za temeljne vrijednosti Evrope. Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni", navodi se u saopštenju MVP.

Dodaju da je razgovarajući o potencijalnom uticaju eskalacije sukoba u Ukrajini na region, Radulović ocijenio da ubrzana EU integracija Zapadnog Balkana predstavlja garanciju evropske bezbjednosti i načina života.

"U tom kontekstu istaknuta je važnost stabilizacije domaćih političkih prilika, te iskazana nada da bi to omogućilo realizaciju reformi što bi našu zemlju vodilo ka bržoj integraciji i članstvu u EU, što predstavlja glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje", navodi se u saopštenju MVP.

Bonus video: