Odesa: Bezbjednosne snage pretresle kuću gradonačelnika osumnjičenog za pronevjeru novca

Ukrajinske vlasti često su na meti kritika zbog, kako se ocjenjuje, nedovoljnih napora u borbi protiv korupcije u toj bivšoj sovjestskoj republici čija je ambicija da uđe u Evropsku uniju
0 komentar(a)
Genadij Truhanov, Foto: Omr.gov.u
Genadij Truhanov, Foto: Omr.gov.u
Ažurirano: 23.10.2017. 15:33h

Ukrajinske bezbjednosne snage pretražile su danas kuću i kancelariju uticajnog gradonačelinka Odese Genadija Truhanova, osumnjičenog za pronevjeru novca, dok demonstranti traže od ukrajinskih vlasti da pojačaju borbu protiv korupcije.

Više visokih zvaničnika iz tog južnog ukrajinskog grada osumnjičeni su da su pronevjerili sredstva namijenjena za obnovu autoputa i lokalnog aerodroma, saopštio je Ukrajinski nacionalini biro za borbu protiv korupcije (NABU).

Ukrajinske vlasti često su na meti kritika zbog, kako se ocjenjuje, nedovoljnih napora u borbi protiv korupcije u toj bivšoj sovjestskoj republici čija je ambicija da uđe u Evropsku uniju.

Već nekoliko dana stotine demonstranata protestuju u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu i traže od vlade da pokaže rezultate u borbi protiv korupcije. Oni traže da se pored biroa za borbu protiv korupcije ustanovi i specijalni nezavisni sud zadužen za slučajeve korupcije, što takođe traže i zapadne zemlje.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u petak je izjavio da će osnovati Specijalni sud iduće godine.

Borbu protiv korupcije, što je bila jedna od glavnih zahtjeva pokreta Majdan koji je završio početkom 2014. svrgavanjem bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, takođe traže zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu i koje su joj dale znatnu finansijsku pomoć posljednjih godina.

Ukrajinski zamjenik ministra odbrane koji je zadužen za javne nabavke uhapšen je 11. oktobra zbog navoda o pronevjeri od gotovo pet miliona eura. Nijedan visoki ukrajinski zvaničnik međutim nije bio osuđen za korupciju od početka Porošenkovog mandata.

Bonus video: