Blinken obećao pomoć Moldaviji za zbrinjavanje izbjeglica

Blinken je rekao da način na koji je Moldavija primila izbjeglice inspiracija za svijet

4616 pregleda 0 komentar(a)
Blinken i moldavska premijerka Natalija Gavrilita, Foto: Reuters
Blinken i moldavska premijerka Natalija Gavrilita, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je danas u Moldaviji pomoć Amerike toj bivšoj sovjetskoj republici naklonjenoj Zapadu, za suočavanje sa prilivom izbjeglica iz Rusije.

Blinken se sastaje danas sa visokim zvaničnicima Moldavije koji apeluju za međunarodnu pomoć u zbrinjavanju više od 120.000 izbjeglica iz Ukrajine i bezbjednosne garancije za moguću rusku agresiju.

Blinken je rekao da način na koji je Moldavija primila izbjeglice inspiracija za svijet.

"Divimo se velikodušnom gostoprimstvu, spremnosti da se bude tako dobar prijatelj ljudima koji su u teškoćama i zaista želim da učinimo sve što možemo da vam pomognemo da se nosite sa teretom koji to donosi", rekao je Blinken.

Blinken je juče bio u Poljskoj, gdje je obećao dodatnu pomoć Ukrajini, a prije toga u Briselu.

Američki državni sekretar je Poljskoj i zemljama u kojima izbjeglice iz Ukrajine traže spas od rata, obećao pomoć od 2,75 milijardi dolara, koje je predsjednik SAD Džozef Bajden već zatražio od Kongresa.

Rusija već ima trupe u Moldaviji koje su stacionirane u spornoj teritoriji Pridnestrovlje i one se pažljivo prate dok ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja invaziju Ukrajine.

Iako Moldavija nema planove da postane članica NATO ona je prije tri dana zvanično podnijela zahtjev za brzi prijem u EU, u nastojanju da ojača svoje veze sa Zapadom.

Bonus video: