MMF: Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsku ekonomiju

"Šokovi cijena osjetiće se u cijelom svijetu i vlade bi trebale da krenu u proračun i da pomognu siromašnim domaćinstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova"

3400 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim domaćinstvima sa visokim troškovima života, prenosi Hina.

Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i natjerao više od milion građana na bijeg preko granica, dok su Rusiji zbog napada na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije, istaknuo je MMF u saopštenju.

"Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokim nivoom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne”, saopštio je MMF.

“Rat i sankcije teško će pogoditi i svjetsku ekonomiju”, upozorili su, ističući da kriza u razdoblju ionako snažnog rasta cijena dodatno potpiruje inflaciju i istovremeno koči ekonomsku aktivnost.

Šokovi cijena osjetiće se u cijelom svijetu i vlade bi trebale da krenu u proračun i da pomognu siromašnim domaćinstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova, poručuju iz MMF-a.

Ekonomska šteta biće još veća ako rat eskalira, dodaju.

Obnova Ukrajine bit će skupa

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku ekonomsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i vazdušne luke i uništene brojne ceste i mostovi.

“Iako je u ovoj fazi jako teško točno procijeniti potrebe za finansiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni”, naglašavaju u MMF-u.

Upozoravaju ujedno da bliske ekonomske veze sa Ukrajinom i Rusijom znače veoma veliki rizik nedostatka i problema u snabdijevanju za zemlje poput Moldavije.

MMF aktivno raspravlja sa Moldavijom o mogućnostima finansiranja, ističu dodavši da je vlada u Kišinjevu zatražila veći iznos i modifikacije u postojećem zajmovnom programu "teškom" 558 miliona dolara kako bi se lakše nosila sa troškovima aktuelne krize.

Bonus video: