Venecuela bi mogla da bude zamjena za rusku naftu

Američki zvaničnici navodno gledaju na ublažavanje sankcija kako bi se venecuelanska nafta vratila na globalna tržišta i kako bi se pozabavili brzim rastom cijena sirove nafte

8660 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro nagovijestio je u ponedjeljak spremnost da poveća proizvodnju nafte u svojoj zemlji ako ruske isporuke budu isključene sa međunarodnog tržišta, pošto je sastanak sa američkim zvaničnicima tokom vikenda opisao kao „poštovan, srdačan, veoma diplomatski“.

Venecuela, ruski saveznik čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za neke od isporuka sirove nafte koje bi mogle da budu zabranjene pošto Sjedinjene Države povećavaju napore da kazne Rusiju. Američki zvaničnici navodno gledaju na ublažavanje sankcija kako bi se venecuelanska nafta vratila na globalna tržišta i kako bi se pozabavili brzim rastom cijena sirove nafte, piše New York Times.

Ali takvi napori se suočavaju sa mnoštvom prepreka. Neki članovi Kongresa oštro su kritikovali bilo kakve pokušaje da se ponovo pokrenu veze sa Venecuelom, rekavši da napori da se izoluje ruski predsjednik Vladimir V. Putin ne bi trebalo da podstiču druge autoritarne lidere.

„Bijela kuća je ponudila da napusti one koji traže slobodu od Venecuele u zamjenu za beznačajnu količinu nafte“, rekao je senator Marko Rubio, republikanac sa Floride, u tvitu.

Senator Robert Menendez iz Nju Džersija, demokrata, rekao je u saopštenju da obnavljanje trgovine naftom sa Venecuelom „rizikuje održavanje humanitarne krize koja je destabilizovala Latinsku Ameriku i Karibe za čitavu jednu generaciju“. On je gospodina Madura nazvao „rakom naše hemisfere i ne bi trebalo da udahnemo novi život njegovoj vladavini mučenja i ubistava“.

Sjedinjene Države su optužile gospodina Madura za izbornu prevaru, a Trampova administracija je pokušala da ga svrgne, dok je opozicionog lidera Huana Gvaida priznala za predsjednika zemlje 2019. Sjedinjene Države su uvele sankcije venecuelanskoj nafti kako bi izgladnjile vladu gospodina Madura gotovine.

Osim političkog udarca obnavljanja trgovine naftom sa Venecuelom kako bi se suočile sa onim što Sjedinjene Države vide kao neposredniji izazov u ​​Rusiji, postoje i praktični problemi za povećanje proizvodnje. Venecuelanska naftna polja dugo su patila od lošeg upravljanja, a neki industrijski analitičari kažu da bi povećanje ponude moglo biti sporo.

„Kada ste imali duži period nedovoljnog ulaganja, ne možete samo da prebacite prekidač i vratite ga preko noći“, rekao je Saul Kavonic, analitičar energetske industrije za Credit Suisse.

Potencijalno smanjenje globalnog snabdijevanja zbog sankcija Rusiji takođe bi zahtijevalo gledanje daleko dalje od Venecuele da bi se nadoknadio nedostatak, dodao je on.

„Bukvalno sve opcije će morati da budu na stolu u smislu izvora alternativnog snabdijevanja“, rekao je gospodin Kavonić. „Ni jedan izvor — bilo da je to Saudijska Arabija, Venecuela, Iran, SAD — neće moći da se približi ni blizu da zamijeni celokupnu rusku ponudu ako sav ruski izvoz bude podložan sankcijama.

Bonus video: