Pentagon navodi da Rusija regrutuje Sirijce za borbu u Ukrajini

„Zanimljivo je da je gospodin Putin morao da se osloni na strane borce“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, iako je priznao da Pentagon nema „savršenu vidljivost“ o tome ko se tačno pridružuje akciji

2398 pregleda 13 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock

Rusija regrutuje Sirijce i druge strane borce dok pojačava svoj napad na Ukrajinu, saopštio je Pentagon u ponedjeljak, a prenosi AFP.

Moskva je ušla u sirijski građanski rat 2015. godine na strani režima predsjednika Bašara el Asada, a zemlja je više od decenije zaglavljena u sukobu obilježenom urbanim ratom.

Sada su zvaničnici američkog Ministarstva odbrane rekli da je ruski predsjednik Vladimir Putin „u regrutnoj misiji“ u želji da neke od tih boraca uvede u borbu u Ukrajini.

Kako piše “Wall Street Journal”, američki zvaničnici su rekli da je Rusija – koja je 24. februara započela invaziju na svog istočnoevropskog susjeda – posljednjih dana regrutovala borce iz Sirije nadajući se da će oni moći da pomognu da zauzmu Kijev.

Jedan zvaničnik je za ovaj američki dnevni list rekao da su neki borci već u Rusiji i spremni da se pridruže borbi u Ukrajini, iako nije jasno koliko je boraca regrutovano.

Pentagon je saopštio da nema razloga da sumnja u tačnost izvještaja.

„Smatramo da izvještaji o njima – Rusima – koji traže sirijske borce da povećaju svoje snage u Ukrajini, vjerujemo da u tome ima istine," rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima na pitanje o izvještajima.

Ali sa ogromnom vatrenom moći i više od 150.000 raspoređenih vojnika na raspolaganju Putinu, Pentagon je rekao da je vrijedno pažnje to što je ruski predsjednik smatrao neophodnim da regrutuje plaćenike.

„Zanimljivo je da je gospodin Putin morao da se osloni na strane borce“, rekao je Kirbi, iako je priznao da Pentagon nema „savršenu vidljivost“ o tome ko se tačno pridružuje akciji.

Ranije u ponedjeljak, visoki zvaničnik odbrane rekao je novinarima direktnije:

„Znamo da oni pokušavaju da regrutuju Sirijce za borbu“.

Strani borci su već ušli u ukrajinski sukob sa obije strane. Lider čečenije Ramzan Kadirov, bivši pobunjenik koji je postao saveznik Kremlja, podijelio je video snimke čečenskih boraca koji se pridružuju napadu na Ukrajinu i rekao da su neki ubijeni u borbama.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je oko 20.000 stranih dobrovoljaca otputovalo u zemlju da se pridruže kijevskim snagama.

Prestonicu i drugi po veličini grad Harkiv i dalje drži ukrajinska vlada, dok je Rusija zauzela lučki grad Herson i pojačala granatiranje urbanih centara širom zemlje.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, doveo je do toga da je više od 1,5 miliona ljudi napustilo zemlju u, kako su UN nazvale, najbrže rastućoj izbjegličkoj krizi u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Bonus video: