"Finansijski nuklearni rat"

Rusija je za samo deset dana pretekla Iran i Sjevernu Koreju po broju kazni

33675 pregleda 105 reakcija 12 komentar(a)
Sjedište ruske Centralne banke, Foto: Reuters
Sjedište ruske Centralne banke, Foto: Reuters

Rusija je pretekla Iran i Sjevernu Koreju i postala država sa najviše sankcija u svijetu u periodu od samo deset dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. U akciji koji su SAD i evropski saveznici počeli 22. februara, Rusija je postala meta 2.778 novih sankcija pa je njihov broj premašio 5.530, prema globalnoj bazi podataka za praćenje sankcija, Castellum.ai. Time je pretekla Iran, koji se suočio sa 3.616 sankcija tokom jedne decenije, najviše zbog nuklearnog programa i podrške terorizmu.

Russia
foto: Graphic News

Prije Putinove invazije na Ukrajinu, Rusija je bila na drugom mjestu sa 2.754 sankcija. "Ovo je finansijski nuklearni rat i najveći događaj u vezi sa sankcijama u istoriji," rekao je Piter Pjatetski, bivši zvaničnik američkog ministarstva finansija u aministracijama Baraka Obame i Donalda Trampa i jedan od osnivača Castellum.ai. "Rusija je za manje od dvije nedjelje od dijela globalne ekonomije postala najveća pojedinačna meta gobalnih sankcija i finansijski otpadnik," dodao je. Putin je za vikend rekao da je nalet sankcija ravan objavi rata. Nakon Rusije i Irana, države sa najviše sankcija su Sirija, Sjeverna Koreja, Venecuela, Mjanmar i Kuba. Mjere uključuju kazne protiv pojedinaca, kompanija i čak ograničenja za jahte i avione. Mnoge od sankcija SAD protiv Rusije prije rata u Ukrajinui uvedene su zbog miješanja u predsjedničke izbore 2016. i napada na političke disidente u Rusiji i inostranstvu.

Najviše kazni uvela Švajcarska

Velika većina sankcija protiv Rusije od 22. februara je protiv pojedinaca - 2.427, navodi Castellum.ai, a 343 je protiv entiteta, koje uglavnom čine kompanije ili vladine agencije. Država koja je uvela najviše sankcija Rusiji je Švajcarska, sa 568 mjera, u poređenju sa 518 koje je uvela Evropska unija a 512 Francuska. SAD su nametnule 243 kaznene akcije. Evropske države, koje tradicionalno više zaziru od uvođenja kaznenih mjera, predvode akciju i u nekim slučajevima su pretekle SAD. Visoki zvaničnici kažu da je jedan od primjera odluka da se neke ruske banke izbace iz međunarodnog finansijskog sistema SWIFT. "To je svakako istorijski najznačanija kampanja sankcija," rekao je Edvard Fišman, koji je učestovao u vođenju kancelarije za sankcije Stejt departmenta u Obaminoj administraciji. "Sa svakom novom eskalacijom agresivnog ponašanja Moskve, sve više ljudi je bilo svjesno da će produktivni odnosi sa Rusijom biti izazov sve dok je Putin na vlasti."

Bonus video: