McDonald’s privremeno zatvara svih 850 restorana u Rusiji

Najveći lanac brze hrane u svijetu rekao je da će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji „koji su ulili svoje srce i dušu u naš brend ‘Mekdonaldsa’“.

13816 pregleda 110 reakcija 12 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kompanija “Mekdonalds” je saopštila da privremeno zatvara svih svojih 850 restorana u Rusiji kao odgovor na invaziju zemlje na Ukrajinu.

Najveći lanac brze hrane u svijetu rekao je da će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji „koji su ulili svoje srce i dušu u naš brend ‘Mekdonaldsa’“, prenosi nedeljnik.rs.

Ali u otvorenom pismu zaposlenima, predsjednik i izvršni direktor “Mekdonaldsa” Kris Kris Kempčinski rekao je da je zatvaranje tih prodavnica za sada prava stvar.

„Naše vrijednosti znače da ne možemo da ignorišemo bespotrebnu ljudsku patnju koja se odvija u Ukrajini“, rekao je Kempčinski, a prenosi Los Anđeles tajms.

Kempčinski je rekao da je nemoguće znati kada će kompanija moći ponovo da otvori svoje prodavnice. “Mekdonalds” je takođe privremeno zatvorio 100 restorana u Ukrajini i nastaviće da isplaćuje zaradu tim zaposlenima.

“Mekdonalds” bi mogao da pretrpi veliki finansijski udarac zbog zatvaranja. U nedavnoj regulatornoj prijavi, kompanija sa sjedištem u Čikagu je rekla da njeni restorani u Rusiji i Ukrajini doprinose sa devet odsto njenog godišnjeg prihoda, ili oko dvije milijarde dolara.

Za razliku od drugih velikih brendova brze hrane u Rusiji koji su u vlasništvu korisnika franšize — uključujući “KFC”, “Pica Hat” i “Burger King” — “Mekdonalds” posjeduje oko 84 odsto ruskog tržišta kada je riječ o lnacima brze hrane.

Prethodnih dana izvršen je ogroman pritisak javnosti da se “Mekdonalds” i druge kompanije kao što su “Koka-kola” i “Pepsiko” koje su ostale na ruskom tržištu povuku. Mnoge korporacije su prestale sa radom u zemlji u znak protesta zbog invazije Ukrajine.

Bonus video: