Ruski patrijarh za rat između Rusije i Ukrajine krivi - gej paradu: "Govorimo o ljudskom spasu"

"Ovo što se danas događa u sferi međunarodnih odnosa nema samo politički značaj. Govorimo o nečem drugačijem i puno važnijem od politike. Govorimo o ljudskom spasu"

25739 pregleda 118 reakcija 22 komentar(a)
Moskovski patrijarh Kiril, Foto: Shutterstock
Moskovski patrijarh Kiril, Foto: Shutterstock

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve kazao je da su gej parade ponosa dio razloga za rat u Ukrajini.

Moskovski patrijarh Kiril, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je da se sukob u Donbasu odnosi na "temeljno odbacivanje takozvanih vrijednosti koje danas nude oni koji tvrde svjetsku moć", piše CNN.

"Test" na čijoj ste strani, rekao je Kirill, je u pitanju je li vaša zemlja spremna za održavanje gej parade ponosa.

"Da bi se ušlo u grupu tih zemalja potrebno je održati gej paradu ponosa. Ne da se iznose političke izjave poput "mi smo uz vas", ne da se potpisuju nekakvi sporazumi, nego održavanje gej parade. I znamo kako se ljudi opiru tim zahtjevima i kako se taj otpor suzbija silom", rekao je Kirill tokom liturgije u Moskvi, piše CNN, a prenosi Rtl.hr.

Kirill je rat kategorisao kao borbu od "metafizičkog značaja", kako bi čovječanstvo slijedilo Božje zakone.

"Ovo što se danas događa u sferi međunarodnih odnosa nema samo politički značaj. Govorimo o nečem drugačijem i puno važnijem od politike. Govorimo o ljudskom spasu", rekao je ruski patrijarh.

"Ako vidimo kršenja (Božjeg) zakona, nikada se nećemo pomiriti sa onima koji ruše ovaj zakon, brišući granicu između svetosti i grijeha, a još više s onima koji propagiraju grijeh kao primjer ili kao jedan od modela ljudsko ponašanje", rekao je Kirill.

patrijarh Kiril
foto: Shutterstock

"Oko ove teme danas je pravi rat", smatra čelnik Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril je glavna vjerska osoba u Rusiji, gdje se ruska pravoslavna vjera smatra sastavnim dijelom ruskog identiteta. Od početka rata bio je pod pritiskom unutar vlastite crkve da osudi Putinovu agresiju, ali njegove dosadašnje javne izjave Putina nisu osudile, prenosi Rtl.hr.

Bonus video: