IAEA: Nema uticaja na bezbjednost zbog isključenja struje u Černobilju

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da ne znaju koliki je nivo radijacije na tom području, jer ne znaju šta se tamo događa od kada su kontrolu preuzele ruske snage

8270 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2022. 16:51h

Snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane Černobil i njena sigurnosna oprema potpuno su van pogona zbog ruskog vojnog djelovanja, objavila je ukrajinska energetska kompanija "Ukrenergo", a prenosi Hina.

Nuklearna elektrana Černobil, uzrok najveće katastrofe te vrste iz 1986, "potpuno je isključena iz električne mreže zbog vojnog djelovanja ruskog okupatora. Ona više nema napajanje", piše u saopštenju "Ukrenergoa" na Fejsbuku.

Nuklearna elektrana Černobil nije aktivna, ali ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko hiljada zaposlenih, piše BBC.

Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te elektrane za javno zdravlje manja, jer ona nije aktivna.

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da ne znaju koliki je nivo radijacije na tom području, jer ne znaju šta se tamo događa od kada su kontrolu preuzele ruske snage, rekao je u srijedu ministar energetike Herman Haluščenko.

Dodao je da Ukrajina nema kontrolu ni nad okupiranom nuklearnom elektranom Zaporožje gdje je stacionirano 400 ruskih vojnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da nema kritičnog uticaja na bezbjednost zbog nestanka struje u zatvorenoj nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini.

Ta agencija UN sa sjedištem u Beču navela je da ju je Ukrajina obavijestila o nestanku struje i da je takav razvoj događaja u suprotnosti sa "ključnim bezbjednosnim stubom za obezbjeđivanje neprekidnog snabdijevanja električnom energijom".

IAEA je međutim dodala da u tom slučaju "ne vidi kritičan uticaj na bezbjednost".

Agencija je navela da bi moglo da dođe do "efikasnog uklanjanja toplote bez potrebe za napajanjem električnom energijom" iz istrošenog nuklearnog goriva u elektrani.

Bonus video: