Zelenski: Ukrajina ne može sama da zaustavi rat, nacije moraju da djeluju prije nego bude prekasno

Ukrajinski predsjednik je rekao da NATO saveznici ne bi trebalo da govore ljudima u Ukrajini koji su izgubili svoju djecu "izvinite što to nismo uradili juče, prije nedjelju dana. Nismo gurali Putina, nismo mnogo razgovarali sa njim, jesmo. Nemoj naći dijalog sa njim. Nismo uradili ništa i istina je, juče svijet nije uradio ništa... Žao mi je, ali to je istina"

24824 pregleda 578 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja ne može sama da zaustavi rat protiv Rusije i da nacije moraju da djeluju sada prije nego što bude "prekasno".

U razgovoru za Skaj njuz u njegovoj rezidenciji u glavnom gradu Ukrajine je ponovio svoj poziv Zapadu da uvede zonu zabrane letova. Optužio je zemlje da su neodlučne po pitanju "zatvaranja" neba protiv onoga što je nazvao "nacistima" - i rekao za zapadne nacije: "Ne možete odlučiti da se zatvorite ili ne zatvorite... ne možete odlučiti".

„Ako ste ujedinjeni protiv nacista i ovog terora, morate zatvoriti. Nemojte čekati da vas pitam nekoliko puta, milion puta. Zatvorite nebo. Zatvorite nebo i zaustavite bombardovanje“, rekao je on, apelujući na svijet da djeluje brže.

Upitan o zabrinutosti Zapada oko potencijala zone zabrane letova koja eskalira sukob i dovodi do direktne konfrontacije sa Rusijom koja ga pogoršava, on je rekao: „Za koga gore? Za naše porodice? Ne... Za njih...? Ko zna? Niko ne zna. Ali znamo da je upravo to sada jako loše.A u budućnosti će biti kasno

"Vjerujte mi, ako se ovako produži, vidjećete... zatvoriće nebo, ali mi ćemo izgubiti milione ljudi.

Dodao je: „Treći svjetski rat će početi i tek tada ćete napraviti zonu zabrane letova – ali biće kasno.

Zelenski je rekao da ruske snage „mogu da nas okupiraju, ali da vi definitivno ne možete da pobijedite”, rekavši da ruski predsjednik Vladimir Putin „ide direktno u pakao”.

On je rekao da NATO saveznici ne bi trebalo da govore ljudima u Ukrajini koji su izgubili svoju djecu „izvinite što to nismo uradili juče, prije nedjelju dana. Nismo gurali Putina, nismo mnogo razgovarali sa njim, jesmo. Nemoj naći dijalog sa njim. Nismo uradili ništa i istina je, juče svijet nije uradio ništa... Žao mi je, ali to je istina".

Upitan da li je spreman da napravi dogovor sa Putinom, on je rekao da je dijalog uvijek kompromis.

Ukrajina sama ne može da okonča rat, rekao je on.

"To je odluka dvije zemlje i dva naroda i odluka dva predsjednika – a jedan od njih je Putin, pa ćemo vidjeti".

A govoreći o tome da li smatra da je ostanak u svojoj ulozi i ostanak u zemlji bila ispravna odluka, rekao je da misli da bi Ukrajini bilo teško da ostane ujedinjena pred ruskim napadom.

„Mislim da je moja odluka bila ispravna“, rekao je on. "Ko zna. Vidjećemo u budućnosti."

Govoreći nakon višednevne opsade u južnom gradu Mariupolju, Zelenski je rekao da Rusija tretira Ukrajince kao životinje blokirajući pristup osnovnim potrepštinama.

„Oni žele da se osjećamo kao životinje jer su blokirali naše gradove. Najveće gradove u Ukrajini i blokirali (njih) i zato što ne žele da naši ljudi dobiju hranu, vodu.

Bonus video: