TUŽBA GRUPE ŠPANSKIH PRAVNIKA

Katalonija ne miruje, parlament sprema plan za dalji put, Pudždemon možda ode u zatvor

stovremeno, grupa španskih pravnika podnijela je tužbu protiv Pudždemona pred španskim Vrhovnim sudom, a u kojoj se on tereti za zloupotrebu vlasti, nepoštovanje odluke suda i pobunu
80 pregleda 1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2017. 08:42h

Katalonija ne miruje. Parlament te pokrajine sprema plan sjednice koja će odlučiti dalji put tog regiona. Grupa španskih pravnika tužila Pudždemona.

Kako javlja AFP katalonski lideri trebalo bi danas da se sastanu kako bi se dogovorili o datumu i dnevnom redu sjednice regionalnog parlamenta, koja bi separatistima mogla da pruži novu mogućnost da jednostrano proglase nezavisnost.

Nešto ranije, španska vlada je odlučila da ipak pokrene proces primjene člana 155 ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu prenijeti ovlašćenja katalonske administracije.  U tom slučaju predsjednik Katalonije Karles Pudždemon izgubiće sva ovlašćenja i prestaće da prima platu čim Senat odobri Član 155 španskog Ustava. Potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija je španskom radiju rekla da bi Madrid mogao da privremeno postavi predstavnika koji će upravljati Katalonijom nakon što Senat odobri direktnu vlast Madrida nad tom pokrajinom, prenosi Rojters.  Očekuje se da će španski Senat u petak usvojiti mjere koje je prije dva dana predložila španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u narednih šest mjeseci.  U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko tijelo Španije proglasilo neustavnim.  Katalonski lider Karles Pudždemon je 10. oktobra u govoru pred parlamentom izjavio da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnsoti, ali je predložio zamrzavanje primjene tog proglašenja na nekoliko nedjelja, kako bi se omogućio "dijalog sa španskom vladom uz međunarodno posredovanje".  Vlada u Madridu je zatim dala rok Pudždemonu da razjasni da li je u tom svom dvosmislenom govoru proglasio nezavisnost, ili nije. Pošto on ponovo nije dao jasan odgovor, 21. oktobra je premijer Rahoj aktivirao član 155 Ustava, a španska vlada predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije.

Šta znači aktiviranje Člana 155

Te mjere podrazumijevaju razrješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.  Razriješene katalonske vlasti trebalo bi da zamijene "organi i administracija" koju izabere španska vlada, "ili ih kreira s tom namjerom". Time su obuhvaćene radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije.  Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije i medija poput regionalne javne televizije (TV3).  U tom smislu, vlada u Madridu će preuzeti područje telekomunikacija, kao i elektronskih, audio i video komunikacija katalonske vlade. Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.  Centralna vlast namjerava da interveniše i na planu upravljanja privredom i poreskom upravom.  Mjere koje je predložila španska vlada biće na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada, nakon parlamentarnih izbora u Kataloniji.  Politički analitičari u Madridu ocjenjuju da će vlada imati ozbiljnih problema da u praksi primijeni kontrolu nad Katalonijom. Potencijalni scenario uključuje da policija i javni službenici u Kataloniji odbiju da se povinuju nalozima centralnih vlasti.  Separatisti takođe mogu da organizuju akcije građanske neposlušnosti, kao što je "opkoljavanje" katalonskih institucija koje bi Madrid preuzeo. Španski ministar inostranih poslova Alfonso Dastis izjavio je u nedjelju da se nada da će ljudi iz Katalonije zanemariti bilo kakve instrukcije katalonskiih lidera.  U izjavi BBC, on je rekao da vlada pokušava da radi i da nastoji, mada nerado, da ponovno uspostaviti pravni poredak i ustavne odredbe, ali dodaje isto tako i da katalonski propisi, nastavljaju da važe. "Mi ćemo uspostaviti vlast koja će odlučivati na dnevnoj bazi o svakodnevnim poslovima Katalonije u skladu sa katalonskim zakonima i propisima", rekao je Dastis.

Pudždemona tužili španski advokati

Istovremeno, grupa španskih pravnika podnijela je tužbu protiv Pudždemona pred španskim Vrhovnim sudom, a u kojoj se on tereti za zloupotrebu vlasti, nepoštovanje odluke suda i pobunu.  Za sada nije poznato kojim tempom će se odvijati taj proces i da li će ga uopšte i biti, ali bi Pudždemon mogao da završi i u zatvoru ukoliko bude osuđen za ta djela.

Preporučujemo za Vas