potrebna i hitna pomoć

MMF: Već ogromna cijena oporavka Ukrajine

Glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika u četvrtak ocijenio da je cijena oporavka i rekonstrukcije bar 100 milijardi dolara. Georgieva rekla da je prerano za tačnu procenu troškova, priznala da bi oni mogli biti blizu tome

5823 pregleda 1 komentar(a)
Stanica metroa u Harkovu kao sklonište od bombi, Foto: Reuters
Stanica metroa u Harkovu kao sklonište od bombi, Foto: Reuters

Cijena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je "već ogromna",a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je u četvrtak šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Generalna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva je to izjavila dan pošto je ta organizacija 190 država odobrila 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi podmirila hitne potrebe i pomogla da se ublaži ekonomski uticaj invazije.

Prethodno je 700 miliona dolara isplaćeno Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u hitnim rezervama koje je Ukrajina dobila u avgustu kao dio svoje uobičajene alokacije MMF-a. Ta organizacija daje zajmove i drugu finansijsku podršku zemljama u krizi kako bi pomogla u obnavljanju ekonomske i finansijske stabilnosti.

Glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog je u četvrtak ocijenio da je cijena oporavka i rekonstrukcije bar 100 milijardi dolara. Georgieva je rekla da je prerano za tačnu procenu troškova, ali je priznala da bi oni mogli biti blizu tome.

Georgieva je rekla da su ekonomske i finansijske sankcije bez presedana koje su Rusiji uvele SAD i njihovi evropski saveznici, donijele ozbiljne ekonomske poremećaje, zapanjujuću inflaciju i štetu životnom standardu ruskog naroda. Duboka recesija je izvjesna, rekla je ona.