četvrti paket sankcija

Nove sankcije EU: Rusija bez statusa najpovlašćenije zemlje, kripto sredstava…

EU će "takođe raditi na tome da suspenduje prava članstva Moskve u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući i Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku"

16548 pregleda 18 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da će EU u subotu uvesti četvrti paket sankcija protiv Rusije, zbog njene "nemilosrdne" invazije na Ukrajinu.

"Prvo, Rusiji ćemo oduzeti status najpovlašćenije nacije na našem tržištu. To će ukinuti važne benefite koje Rusija uživa kao članica Svjetske trgovinske organizacije. Ruske kompanije neće više dobijati privilegovan tretman u našim ekonomijama", poručila je Fon der Lajen, prenosi CNN.

EU će "takođe raditi na tome da suspenduje prava članstva Moskve u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući i Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku".

"Osiguraćemo da Rusija ne može da dobije finansijska sredstva, zajmove ili bilo koje druge benificije od ovih institucija", poručila je predsjednica Evropske komisije.

EU će, prenosi N1, takođe osigurati da "ruska država i njene elite ne mogu da koriste kripto sredstva da zaobiđu sankcije" i zabraniće izvoz u Rusiju luksuzne robe iz EU i uvoz robe od gvožđa i čelika, dodala je Fon der Lajen.

Ministri finansija pravde i unutrašnjih poslova G7 sastaće se sledeće sedmice da "koordiniraju radnu grupu osnovanu protiv Putinovih prijatelja", kazala je šefica Evropske komisije.

Ranije danas članice G7 su objavile da će preduzeti korake da oduzmu Rusiji status "najpovlašćenije nacije", što bi ukinulo Moskvi beneficije od njenog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Pored najavljenih planova, uložićemo dalje napore da smanjimo naše oslanjanje na ruske energente, istovremeno osiguravajući da to činimo na način koji će dati svijetu vremena da obezbijedi alternativno i održivo snabdijevanje. Pored toga, kompanije iz privatnog sektora napuštaju Rusiju brzinom bez presedana i solidarnošću. Stojimo uz naše kompanije koje pokušavaju propisno da se povuku sa ruskog tržišta", navele su u saopštenju zemlje članice G7.

Novi paket sankcija danas je objavio i predsjednik SAD Džozef Bajden.