Bogati Rusi preko Srbije u EU

Er Srbija je udvostručio broj letova iz Moskve za Beograd na 15 nedjeljno

13190 pregleda 14 komentar(a)
Foto: SASA DJORDJEVIC
Foto: SASA DJORDJEVIC

Bogati Rusi koriste Srbiju kako bi “na mala vrata” ušli u Evropu i zaobišli zabranu letova u Rusiju i iz nje, koja važi u cijeloj Evropskoj uniji, piše “Gardijan”.

Kompanija Er Srbija je udvostručila broj direktnih letova iz Moskve za Beograd na 15 nedjeljno kako bi zadovoljila nagli porast potražnje pošto je EU zabranila ruskim avionima i aviokompanijama da ulaze u njen vazdušni prostor, nakon invazije na Ukrajinu. Rusija je odgovorila zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione EU i Velike Britanije.

”Gardijan” podsjeća da je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, ali da njeni avioni mogu slobodno da prelaze vazdušni prostor EU. To ju je učinilo “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju”, navodi kompanija koja analizira podatke o putovanjima, ForwardKeys.

Kapacitet sjedišta između Rusije i Srbije povećao se za 50 odsto u prvoj nedjelji marta u poređenju sa nedjeljom prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, saopštio je ForwardKeys. Kapacitet će biti dodatno povećan u narednim nedjeljama, navodi ta firma.

”Najupadljivija je brzina kojom je Srbija postala kapija za putovanje između Rusije i Evrope”, rekao je potpredsjednik kompanije Olivije Ponti.

”Gardijan” piše da Rusi koji stižu u Srbiju produžavaju uglavnom do Kipra, Francuske, Švajcarske i Italije, a takođe putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

Navodi da je juče popodne bilo ostalo je samo jedno sjedište u biznis klasi na letu koji danas kreće iz Moskve za Beograd, po cijeni od skoro 700 eura, i da nije bilo mjesta u ekonomskoj klasi.

Bonus video: