Jedan američki novinar poginuo u Ukrajini, drugi ranjen

Radi se o novinaru Brentu Renou starom 50 godina, fotoreporteru, naveo je u saopštenju američki list, dodajući da je on radio za Njujork tajms ranije, ali da ne radi za njih u Ukrajin

15659 pregleda 5 komentar(a)
Irpin, Foto: Reuters
Irpin, Foto: Reuters

Jedan američki novinar je poginuo, a drugi je ranjen danas u Ukrajini u Irpinu, sjeverozapadno od Kijeva gdje se ukrajinske vlasti bore protiv ruskih snaga, javlja više izvora.

Dvojica novinara pogođeni su mecima oko podneva dok su se kolima vozili sa ukrajinskim civilom, koji je takođe ranjen, rekao je za agenciju Frans pres Danilo Šapovalov, ljekar koji radi za ukrajinske snage i koji je preuzeo žrtve.

Televizija Si-EN-EN (CNN) javila je takođe, pozivajući se na policiju kijevske oblasti, da je jedan američki novinar poginuo u Irpinu u Ukrajini, a da je drugi ranjen.

Ukrajinske vlasti brzo su optužile ruske neprijatelje da su pucali na novinare, ali za sada je teško utvrditi odakle je pucano.

Novinari agencije Frans pres koji su se nalazili danas u toj zoni čuli su artiljerijsku vatru i vatru lakšeg naoružanja.

Jedan novinar agencije Frans pres vidio je tijelo poginulog novinara, koji je imao na sebi identifikacione dokumente, uključujući i novinarsku karticu Njujork tajmsa. Zbog toga je prvobitno javljeno da je novinar radio za taj list, ali je to list negirao.

Radi se o novinaru Brentu Renou starom 50 godina, fotoreporteru, naveo je u saopštenju američki list, dodajući da je on radio za Njujork tajms ranije, ali da ne radi za njih u Ukrajini.

To je prvi strani novinar koji je poginuo u Ukrajini od početka ruske invazije 24. febraura.

Drugi američki novinar koji je, kako izgleda lakše ranjen, dao je izjavu na video snimku objavljenom preko društvenih mreža.

Bonus video: