Građani Malte traže pravdu za ubijenu novinarku: "Zvaničnici imaju krv na svojim rukama"

Protest su organizovale civilne grupe kao "nacionalni protest za pravdu" i apelovale na učesnike da nose samo državne zastave, bez oznaka političkih stranaka, prenosi AFP
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2017. 20:00h

Hiljade građana Malte okupilo se večeras na protestu u glavnom gradu Malte, Valeti zahtijevajući pravdu za ubijenu novinarku Dafne Karuanu Galiciju, a učesnicima se pridružila i predsjednica Mari Luis Koleiro Preka.

Protest su organizovale civilne grupe kao "nacionalni protest za pravdu" i apelovale na učesnike da nose samo državne zastave, bez oznaka političkih stranaka, prenosi AFP.

Učesnici protesta nose transparente "Novinari neće biti svedeni na ćutanje", "Ne plašimo se", "Lopovi su svuda".

"Zvaničnici imaju krv na svojim rukama. Ne možemo da živimo u takvoj zemlji. Bijesni smo što se ovo dogodilo Dafne, ali to se moglo dogoditi bilo kome", rekla je jedna od učesnica protesta.

Dafne Karuana Galicija ubijena je prošle nedjelje nedaleko od svoje kuće, kada je eksplodirala bomba postavljena isšpod njenog automobila.

Bila je poznata po svojim blogovima, koji su bili "trn u oku" i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti.

Svojim najnovijim otkrićima, Karuana Galicija je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Pisala da VGH nema isustva u upravljanju bolnicama

Galicija je prošle godine na svom blogu objavila da kompanija Vitals Global Healthcare (VGH) nema nikakvog iskustva u upravljanju bolnicama i nije registrovana na Malti, a dvije godine nakon potpisivanja ugovora sa Vladom te države nije zaživio projekat upravljanja tamošnjim bolnicama Gozo i St Luke.

Ona je tada istakla i sumnje da je dogovor Vlade Malte sa Ram Tumulurijem, Kanađaninom indijskog porijekla i izvršnim direktorom VGH kojeg dovodi u vezu sa aferom Panama papiri, bio unaprijed dogovoren, mjesecima prije javnog tendera.

Navela je da je izvještaj konsultantske kuće, urađen za potrebe firme kojoj se VGH obratio za parnerstvo, pokazao da postoji “opasnost od štete za reputaciju”.

U blogu se navodi da zbog sumnjivog posla postoji i opasnost da bi EU mogla da istražuje korupciju u Vladi na Malti, posebno zbog partnerstva sa VGH.

VGH je nedjelju dana prije objavljenog teksta Galicije, imala prezentaciju u Crnoj Gori, najavljujući da je zainteresovana da ulaže u javno zdravstvo i njime upravlja.

Na prezentaciji u Podgorici bio je prisutan i tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt. Pored njega, govorio je i tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

VGH je tada podnijela inicijativu Ministarstvu zdravlja za dodjelu koncesija za transformaciju zdravstvenog sistema. Taj projekat bi, tvrde, vrijedio 375 miliona eura, a VGH bi narednih 30 godina upravljala bolnicama u Crnoj Gori.

Aktuelni ministar zdravlja Kenan Hrapović nakon dolaska na tu funkciju kazao je da od ugovora sa kompanijom VGH neće biti ništa. On je tada saopštio da Ministarstvo zdravlja, dok je na čelu tog resora bio Šegrt, nije poštovalo procedure o opravdanosti davanja koncesije i zaključivanja ugovora po modelu javno privatnog partnerstva.

Galerija

Bonus video: