Zolotov: Ne ide sve po planu

Jedan od najbližih Putinovih saveznika u Kremlju priznao da se invazija u Ukrajini odvija sporije nego što su očekivali

18660 pregleda 10 komentar(a)
Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, ministar odbrane  Sergej Šojgu i šef Nacionalne garde Viktor Zolotov na ceremoniji u Moskvi u novembru 2019., Foto: Rojters
Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, ministar odbrane Sergej Šojgu i šef Nacionalne garde Viktor Zolotov na ceremoniji u Moskvi u novembru 2019., Foto: Rojters

Jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina kazao je juče da ruska vojna operacija u Ukrajini ne ide brzo kako bi to Kremlj želio, što je do sada najsnažnije priznanje iz Moskve da invazija ne ide po planu.

Viktor Zolotov, šef ruske nacionalne garde i član Putinovog savjeta bezbjednosti, kazao je da je napredak sporiji od očekivanog, okrivivši za to desničarske ukrajinske snage koje se kriju iza civila.

”Želio bih da kažem da ne ide sve tako brzo kako bismo željeli”, kazao je Zolotov u komentarima objavljenim na internet sajtu Nacionalne garde. “Međutim, idemo ka našem cilju korak po korak i pobjeda će biti naša”, naveo je on.

Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici nazivaju Putinovu invaziju otimačinom teritorije u imperijalističkom stilu koja se do sada nije odvijala po planu, jer je Moskva potcijenila ukrajinski otpor.

Želio bih da kažem da ne ide sve tako brzo kako bismo željeli. Međutim idemo ka našem cilju korak po korak i pobjeda će biti naša, kazao je Zolotov

Američki bezbjednosni zvaničnici kazali su juče da ruske snage koje se kreću ka Kijevu nijesu značajnije napredovale tokom vikenda kao i da Rusija nije ostvarila vazduhoplovnu superiornost nad cijelom teritorijom Ukrajine.

Usljed toga Moskva pojačava napade raketama dugog dometa na ukrajinske gradove, što će se prema predviđanjima američkih zvaničnika nastaviti i intenzivirati u narednim danima.

Ukrajinski vojnici u regionu KIjeva
Ukrajinski vojnici u regionu KIjevafoto: REUTERS

Ukrajina, koja je saopštila da se bori za svoj opstanak, negira tvrdnje Rusije da njene snage koriste civile kao štit u borbi i optužuje Moskvu za ratne zločine zbog ubijanja civila.

Zolotov je već decenijama uz Putina, a 13 godina je zadužen za lično obezbjeđenja lidera Kremlja. Od 2016. godine on je na čelu snaga Nacionalne garde koje odgovaraju direktno Putinu i imaju raspoređene snage u Ukrajini.

Njegovi komentari, koje je dao tokom vjerske službe koju je vodio ruski patrijarh Kiril, odstupaju od onih koji stižu iz Kremlja i od ministra odbrane Sergeja Šojgua koji tvrdi da će Ruska operacija u Ukrajini biti završena u potpunosti i na vrijeme.

Kremlj je juče saopštio da se operacija odvija po planu, ali da bi vojska mogla promijeniti taktiku kako bi zauzela punu kontrolu nad velikim gradovima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da Rusija vodi računa da ne gađa civile, dok je juče potvrđena smrt majke i bebe iz granatiranog porodilišta u Mariupolju.

Peskov je kazao da tvrdnje SAD i EU da je Putin na neki način razočaran napretkom takozvane specijalne operacije u Ukrajini, predstavljaju provokaciju i imaju za cilj da izazovu Rusiju da punom vojnom silom udari na gradove.

”Svi planovi ruskog rukovodstva će biti ostvareni u potpunosti i na vrijeme”, kazao je Peskov komentarišući situaciju u Ukrajini.

Zolotov je veteranski insajder u Kremlju koji je bio zadužen za KGB obezbjeđenje komunističkim liderima u Sovjetskom Savezu i koji je fotografisan na tenku ispred zgrade vlade tokom sovjetskog raspada kada se Boris Jeljcin suočavao sa trdolinijačkim pučem 1991.

Bio je na čelu predsjedničke bezbjednosne službe od 2000. do 2013, navodi se u njegovoj biografiji koju je objavila agencija TASS.

Nacionalna garda je jedna vrsta internih vojnih snaga koja uključuje OMON policiju za suzbijanje nereda i druge jedinice.

Na sastanku ruskog savjeta bezbjednosti tri dana uoči invazije, Zolotov je bio najiskreniji od svih članova kada je upitan za mišljenje o tome šta Rusija treba da učini.

On je preporučio Putinu da prizna dva proruska odmetnuta regiona u Ukrajini, ali je dodao.

”Treba da idemo dalje za odbranu naše zemlje”, kazao je Zolotov. Tim riječima sastanak je završen.

Bonus video: