Džonson istakao potrebu za energetskom nezavisnošću od Rusije

"Kada je Vladimir Putin konačno počeo svoj surovi rat u Ukrajini, znao je da će svijetu biti vrlo teško da ga kazni. On je znao da je stvorio zavisnost i zato se oseća sposobnim da gađa porodilišta. Zato se oseća dovoljno ohrabreno da napada porodice koje bježe", ocijenio je Džonson

2166 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson istakao je težnju ka energetskoj nezavisnosti, rekavši da je neuspeh Zapada da se odrekne ruskog gasa i nafte nakon aneksije Krima otvorio put za invaziju Ukrajine.

Zapadne zemlje su napravile "veliku grešku" vrativši se normalnim ekonomskim odnosima sa Rusijom nakon invazije na Krim čime su postali još više zavisni o ruskim energentima, naveo je Džonson u tekstu za Telegraf.

"Kada je Vladimir Putin konačno počeo svoj surovi rat u Ukrajini, znao je da će svijetu biti vrlo teško da ga kazni. On je znao da je stvorio zavisnost i zato se oseća sposobnim da gađa porodilišta. Zato se oseća dovoljno ohrabreno da napada porodice koje bježe", ocijenio je Džonson.

Kada bi došao kraj zavisnosti od ruskih energenata Putin više ne bi imao novca, istakao je Džonson predlažući vladi u Britaniji da do kraja ove godine postepeno prekine uvoz gasa i nafte iz Rusije.

Kako bi zamijenila ruske energente i smanjila emisiju ugljen-dioksida, Britanija će morati da proširi proizvodnju energije iz vjetra i da uloži u razvoj obnovljivih izvora energije poput solarnih, geotermalnih i hidro elektrana, kao i da ispravi "istorijsku grešku" odustajanja od nuklearne energije, dodao je Džonson.

Bonus video: