Voditeljka na ruskoj NTV dala ostavku i napustila zemlju: "Bojala sam se da me neće pustiti tek tako..."

Putin joj je 2008. zahvalio za "pružanje informacija i aktivnu društvenu aktivnost za razvoj civilnog društva u Ruskoj Federaciji"

12943 pregleda 9 komentar(a)
Gildejeva, Foto: Screenshot/Youtube
Gildejeva, Foto: Screenshot/Youtube

Prema izvještajima, voditeljka vijesti sa jednog od najvažnijih ruskih TV kanala dala je ostavku i napustila zemlju, piše Radio Slobodna Evropa.

"Prvo sam otišla iz (Rusije) jer sam se bojala da me neće pustiti tek tako, a onda sam podnijela ostavku“, rekla je Lilija Gildejeva sa NTV uglednom blogeru Ilji Varlamovu.

Gildejeva je bila voditeljka Segodnje (Danas), vodeće večernje informativne emisije na NTV – trećoj najpopularnijoj ruskoj TV stanici, koja je u vlasništvu gasnog giganta Gazproma i koja je čvrsto pro-kremljovska.

Godine 2021. Gildejeva je uvrštena na zvaničnu listu novinara predsjednika Rusije Vladimira Putina koji su dobili zahvalnice za "dostignuća u razvoju masovnih medija".

A 2008. Putin joj je zahvalio za "pružanje informacija i aktivnu društvenu aktivnost za razvoj civilnog društva u Ruskoj Federaciji".

Jedna od zaposlenih na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal Marina Ovsjanikova juče je prekinula glavnu informativnu emisiju tako što se sa parolom "Ne ratu, zaustavite rat" pojavila iza voditeljke centralnih noćnih vijesti.

Na transparentu je pisalo i "Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Rusi su protiv rata".

Voditeljka je nastavila da čita vijesti, ali protest Ovsjanikove mogao je da se vidi i čuje nekoliko sekundi prije nego što je kanal prešao na drugi izvještaj.

Ovsjanikova je prethodno snimila posebnu poruku u kojoj je rekla da se stidi što radi na Prvom kanalu, dodaje Gardijan.

"Ono što se dešava u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresor“, rekla je Ovsjanikova i dodala da je njen otac Ukrajinac.

Kremlj je danas taj njen potez nazvao "huliganizmom".

Protiv Ovsjanikove se vrše predistražne radnje "za širenje očigledno lažne informacije" o ruskim vojnicima.

Prema tom nedavno usvojenom zakonu, za širenje lažnih vijesti o ruskim vojnicima Ovsjanikovoj prijeti do 15 godina zatvora.

Bonus video: