Zeman o tajkunu Babišu: Ne razumije se u EU i NATO, imenovaću ga za premijera bez obzira što je pod istragom

"Babiš je lično veoma harizmatičan. Pozitivne odlike su mu da je izuzetno vrijedan. Ima talenta za organizaciju zahvaljujući kome je stvorio jak politički pokret. A treće? Umije brzo da reaguje"
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2017. 16:07h

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da lider stranke ANO koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u petak i subotu, tajkun Andrej Babiš nije nikakav populista, već pragmatičan političar koji doduše ima manu jer se ne razumije u Evropsku uniju i NATO ali da će ga imenovati za premijera, bez obzira što je pod krivičnom istragom zbog zloupotrebe evropskih fondova.

"Držim se svojih obećanja. Imenovaću kao premijera pobjednika izbora. Da je pobijedio gospodin Kalousek (TOPO9) stisnuo bih zube ali bio bi premijer. Babiša ne bih imenovao samo ako bi on pobjegao. Bio sam spreman da mu pružim podršku da ostane ministar finansija, ali on je pobjegao", kazao je danas Zeman u redovnom mjesečnom intervjuu za češki tabloid "Blesk".

Babiša je u maju zbog sukoba interesa, skandala sa zloupotrebom evropskih dotacija i optužbama za utaju poreza preko namjenski nabavljenih obveznica "Agroferta", kao i korišćenju medija čiji je vlasnik za diskreditaciju političkih protivnika natjerao da ode iz vlade i sa funkcije ministra finansija dosadašnji premijer Bohuslav Sobotka.

Češki predsjednik odbio je danas preovladajujuće ocjene u svijetu i kod čeških analitičara da je Babiš populista sa jedinim programom da upravlja Češkom kao što upravlja svojim koncernom prehrambene i hemijske industrije "Agrofert", čije bogatstvo je udvostručio za tri po godine u vladi na preko četiri milijarde dolara i drugi je najbogatiji čovjek u Češkoj a najbogatiji Slovak prema listi američkog magazina Forbs.

"Babiš je lično veoma harizmatičan. Pozitivne odlike su mu da je izuzetno vrijedan. Ima talenta za organizaciju zahvaljujući kome je stvorio jak politički pokret. A treće? Umije brzo da reaguje. Tri negativne strane - malo se razumije u spoljnu politiku. Znači perfektno govori tri jezika ali malo se razumije u pitanja u EU i NATO, a prije svega u naš prodor na istočna tržišta - Kina, Rusija i dalje zemlje", kazao je Zeman.

Češki predsjednik priznao je da može da se desi da sam Babiš, zbog skandala koji su isplivali na vidjelo u posljednjih godinu dana, prije svega zbog toga što je pod krivičnog istragom i optužen da je na prevaru mahinacijama uzeo iz EU dotaciju od dva miliona eura za svoju luksuznu farmu "Rodino gnijezdo" i prijeti mu zatvor, može da odluči da premijer bude neko drugi.

Babiš je doduše pred izbore kazao da nije Jaroslav Kačinjski i da nema namjeru da vuče konce iz sjenke, kao lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, međutim u parlament je na ovim izborima ušlo čak devet stranaka, a ANO nema dovoljno glasova da vlada kao konzervativci Kačinjskog sama, a većina potencijalnih koalicionih partnera Babiša isključila je da bi ušla u vladu na čijem čelu je premijer koji može lako da završi u zatvoru.

Krivičnu istragu za zloupotrebu evropskih dotacija, aferu koju istražuje u služba za borbu protiv korupcije EU OLAF, češki predsjednik je označio za policijsku provokaciju.

"Da sam poslanik ANO glasao bih sada u parlamentu protiv toga da Babišu ukine imunitet. Cijela ta afera je policijska provokacija", rekao je Zeman.

Poslanički dom ukinuo je Babišu i njegovom bliskom saradniku iz "Agroferta", šefu poslaničkog kluba ANO, Jaroslavu Faltineku imunitet i predao ih na krivično gonjenje policiji koja je optužila i Babiša i Faltineka i još osmoro ljudi umiješanih u aferu, ali pošto je na ovim izborima Babiš ponovo dobio poslanički mandat i imunitet, parlament u novom sazivu mora da glasa o ukidanju imuniteta ponovo.